Wereldvoetbalbond FIFA plant stemming over al dan niet schorsen van Israël

Binnen de twee maanden gaat de wereldvoetbalbond FIFA een stemming organiseren over het al dan niet schorsen van de Israëlische voetbalbond (IFA). De Palestijnse voetbalbond (PFA) had daartoe opgeroepen. Door de hoge gevoeligheid van de kwestie heeft FIFA-baas Gianni Infantino besloten eerst juridisch advies in te winnen.

Riskeert Israël om uitgesloten te worden van het internationale voetbal? Als het van Palestina afhangt wel. “Terwijl ik vandaag tot u spreek, ondergaat het Palestijnse volk, inclusief de Palestijnse voetbalfamilie, een ongekende humanitaire catastrofe. We zijn getuige van een genocide die zich rechtstreeks op televisie afspeelt in Gaza”, zei PFA-president Jibril Rajoub vorige maand.

“Ik vraag u om aan de goede kant van de geschiedenis te staan en nu te stemmen. Het lijden van miljoenen, waaronder duizenden voetballers, verdient dat. Zo niet nu, wanneer dan wel? Mijnheer de Voorzitter, de bal ligt bij u.”

Stemming

“Vanwege de overduidelijke gevoeligheid van deze zaken zal de FIFA vanaf nu onafhankelijke juridische experts de opdracht geven om de verzoeken van de Palestijnse voetbalbond te analyseren en beoordelen. Zo kunnen we ervoor zorgen dat de statuten en reglementen van de FIFA op de juiste manier worden toegepast. We willen zo een eerlijk proces garanderen”, zei Infantino over die vraag op het jaarlijkse congres van het bestuursorgaan in Bangkok, Thailand.

De resultaten en aanbevelingen van dat onderzoek zullen worden doorgestuurd naar alle leden van de FIFA-raad. Zij zullen dan voor 20 juli samenkomen op een buitengewone bijeenkomst. Daar wordt gestemd over het voorstel van de Palestijnse voetbalbond.

Rode Duivels

Een eventuele schorsing van de Israëlische voetbalbond kan ook een impact hebben op de Rode Duivels. Ons land is in de Nations League namelijk uitgeloot tegen Israël. Die thuiswedstrijd staat momenteel gepland voor 6 september.

Eerder deze week raakte bekend dat fans voor die match tegen Israël voorlopig geen tickets kunnen kopen. De Belgische voetbalbond wil volgens Sporza eerst de veiligheidssituatie afwachten.

Meer
Lees meer...