Left Right
scrollTop top

Film Fest Gent: ‘Petite fille’ en ‘Servants’ triomferen


Film Fest Gent Petite fille Servants
© Petite Fille

De inspirerende documentaire Petite fille van Sébastien Lifshitz is op de 47ste editie van Film Fest Gent bekroond met de Grand Prix voor Beste Film in een prachtcompetitie waarin ook onder andere Nomadland, Vitalina Varela, First Cow en L’ennemi meedongen naar de hoofdprijs. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design gaat dit jaar naar de zwart-witfilm Servants van Ivan Ostrochovský.

De internationale jury – bestaande uit Fabrice du Welz, Benh Zeitlin, Natali Broods, Dascha Dauenhauer en Damien Manivel – heeft het doek laten vallen over de Officiële Competitie van Film Fest Gent 2020. Met Petite fille bekroonde ze voor het eerst sinds 1985 een documentaire met de Grand Prix voor Beste Film. De Franse regisseur Sébastien Lifshitz was in Gent aanwezig om er zijn intieme film persoonlijk voor te stellen. Hij ziet zo hoe zijn portret van een klein meisje dat geboren is in het lichaam van een jongen een distributiepremie wint van 20.000 euro ter ondersteuning van de Belgische release door Imagine (voorzien op 6 januari 2021) en een mediacampagne ter waarde van 27.500 euro.

Petite fille volgt de kleine Sasha die al op 3-jarige leeftijd aan haar ouders vertelt dat ze een meisje wil zijn als ze groot is. Lifshitz, een grand monsieur du documentaire français, laat ons kennismaken met een buitengewoon gezin dat onbevooroordeeld vecht voor de aanvaarding van hun kind. De film verdiept zich niet alleen in genderdysforie, maar toont ook hoe onze maatschappij nog steeds worstelt met verdraagzaamheid en opvoedingspatronen. Met zachte hand observeert Lifshitz de zevenjarige Sacha en haar droom. In tijden waar begrip en medeleven meer dan nodig is, schetst Petite fille een portret van openheid tot een zeer complexe situatie.

De jury was diep ontroerd door de film en zei: “Petite fille is een wondermooi portret van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter. Het toont menselijkheid op een nobele wijze. De film is oprecht, maar niet sentimenteel en opende ons hart zoals geen enkele andere film dat deed.”

Servants

De jury deelde daarnaast de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design uit. Die eer viel te beurt aan het indrukwekkende en in zwart-wit gefilmde Servants van de Slovaakse regisseur Ivan Ostrochovský. Servants volgt twee jonge priesters in het voormalige Tsjechoslowakije van 1980, toen de Katholieke Kerk zich moest onderwerpen aan de communistische regering. De onderhuids beklijvende score door Christian Lolea en Miroslav Tóth en het sound design van Michal Novinskimaken ongemakkelijk voelbaar hoe alomtegenwoordig de controle van de geheime dienst was in het Tsjechoslowakije onder communistisch bewind. Aan de prijs is naast een distributiepremie van 10.000 euro ook een mediacampagne van € 12.000 verbonden.

Over de film zei de internationale jury: “Servants is een groots voorbeeld van exceptionele cinema. Geluid, beeld en verhaal zijn zorgvuldig opgebouwd en elk element is op het hoogst mogelijk niveau. De alomtegenwoordige score en het sterk beladen sound design ondersteunen de beelden op een unieke, moderne en vaak verwrongen manier en tillen de film tot voorbij excellentie.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911