‘Flight shaming’ zet aan tot minder vliegen

‘Flight shaming’ zet aan tot minder vliegen
GettyImages

We nemen vliegtuigen tegenwoordig bijna even vaak als we de bus nemen. Dat doen we nog altijd terwijl we eigenlijk weten dat het ontzettend slecht is voor onze ecologische voetafdruk. Maar er lijkt eindelijk schot in de zaak te komen, want door flight shaming, nemen we vaker de trein.

Een vliegtuig nemen is een van de meest vervuilende manieren om te reizen. Toch doen we het nog altijd en onze ecologische voetafdruk wordt steeds groter. Maar er komt langzaamaan verandering in. Want de term flight shaming zorgt ervoor dat we vaker de trein nemen. Flight shame, of flygskam in het Zweeds, is een Zweedse beweging die meer gehoor krijgt in heel Europa.

De term verwijst eigenlijk naar mensen die zich moeten schamen als ze een vliegtuig nemen. Dat terwijl we in een wereld leven waar we weten dat uitlaatgassen ons de das om doen.

Die verzetting tegen een vliegtuig nemen heeft reizen met de trein nieuw leven ingeblazen. Sommige reizigers herontdekken reizen met de nachttrein en dat zorgt weer voor meer druk op politici om de impact van vliegen op het klimaat aan te pakken. Maar het verandert ook de idee hoe we reizen en naar waar.

Shaming, negatieve ondertoon?

Vliegtuig
GettyImages

Shaming heeft een negatieve connotatie, maar daarvoor is de groep niet opgericht. De oprichters willen dat je naar jezelf kijkt en je eigen gedrag aanpast. “Het wil niet zeggen dat je niet kan reizen omdat je het vliegtuig niet neemt. Er zijn heel veel plaatsen die we kunnen bereiken zonder in een vliegtuig te stappen”, vertelt Anna Hughes, die een Flight Free campagne organiseert in het VK volgend jaar, aan BBC.

De beweging komt op voor trage reizen die mogelijk zijn zonder het vliegtuig te nemen. Een van de meest logische oplossingen is dan om de trein te nemen. Want die stoten bijna tien keer minder uit vergeleken met een vliegtuig.

Vliegtuig is niet altijd de snelste manier

Treinreis
GettyImages

We durven vaak te vergeten dat een vliegtuig niet per se de snelste manier is om je te verplaatsen. Treinen rijden namelijk vaak van het ene stadscentrum tot het andere. Hogesnelheidstreinen hebben het meeste potentieel om een alternatief te worden voor vliegtuigen.

Steve Westlake, een doctoraat kandidaat aan de universiteit van Cardiff, vond in zijn onderzoek dat de keuze om niet te vliegen een domino-effect heeft op de mensen rondom je. De mensen die geïnterviewd werden vertelden over de inzet die niet-vliegers toonden. Dat moedigde hen aan om ook minder te vliegen.

Elke stap om een vliegtuig minder te nemen, is een stap in de goede richting om je luchtvervuiling tegen te gaan. Dus ga jij ook je steentje bijdragen voor een betere luchtkwaliteit?

Meer
18 uur geledendoor Redactie
19 uur geledendoor Ulrike Vandamme
Lees meer...
03:00