Nieuw symbool van koopkrachtdaling: verkeersboetes kunnen voortaan gespreid worden betaald

De Federale Overheidsdienst Justitie wil een oplossing bieden aan mensen die hun overtredingen niet in één keer kunnen betalen. Dat werd maandagochtend in een persbericht aangekondigd.

Waarom is dit belangrijk?

De regering lijkt te merken dat de bevolking worstelt om rond te komen als gevolg van de hoge inflatie en de stijgende energieprijzen. Om die reden neemt ze maatregelen, alhoewel die eerder symbolisch lijken.

In het nieuws: Iedereen die dat wenst, kan nu een afbetalingsplan voor zijn verkeersboetes aanvragen en zijn betalingen spreiden. 

De details: De aanvraag moet online worden gedaan, via het digitale portaal Just-on-web, en is voor iedereen toegankelijk, zonder dat men zijn financiële situatie hoeft te verantwoorden.

  • De persoon die de overtreding beging, kan daar het aantal maandelijkse termijnen kiezen. Het maximum is een periode van zes maanden.
  • De betaling van de eerste termijn zorgt ervoor dat de andere maandelijkse termijnen automatisch op de bankrekening worden gestort, staat te lezen in VRT NWS. Na het verstrijken van de laatste termijn stopt de automatische incasso automatisch. Het afbetalingsplan is ook volledig rentevrij.
  • Er zijn twee voorwaarden verbonden aan het systeem: de eerste is dat de persoon de overtreding erkent. De tweede is dat hij of zij uitstel aanvraagt voor de vervaldatum van de boete.

 “Een verkeersboete moeten betalen, is natuurlijk nooit leuk. Maar op een moment dat heel wat gezinnen te kampen hebben met stijgende energieprijzen is het extra zuur als er een verkeersboete in de bus valt. Justitie heeft begrip voor mensen met betalingsmoeilijkheden. Men kon al een afbetalingsplan krijgen voor strafrechtelijke boetes. Nu kan een overtreder ook voor verkeersboetes, die doorgaans kleinere bedragen zijn, een afbetalingsplan aanvragen.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld)

(mah)

Meer
Lees meer...