Formule 1-team Haas ontslaat de Russische rijder Nikita Mazepin door banden met Poetin

De Russische Formule 1-rijder Nikita Mazepin is ontslagen door zijn ploeg Haas. Met onmiddellijke ingang worden ook de banden met de Russische hoofdsponsor Uralkali, het bedrijf van de vader van Mazepin, doorgeknipt. De nauwe contacten tussen het bedrijf en de Russische dictator Vladimir Poetin ligt aan de oorzaak van die beslissing.

Net als in andere sporten, neemt ook de Formule 1 afstand van Rusland sinds het land meer dan een week geleden Oekraïne binnenviel. De FIA, de organisator verantwoordelijk voor alle internationale motorsporten, maakte eerder al bekend dat het contact met de Russische Grand Prix ontbonden is. De wedstrijd zal niet alleen dit jaar, maar ook de komende jaren niet verreden worden.

Hoofdsponsor Uralkali

Daarnaast was er ook al enige tijd veel aandacht voor de Amerikaanse renstal Haas F1 Team. Zij hebben sinds vorig jaar met Nikita Mazepin namelijk een Russische rijder onder contract. De 23-jarige Rus kreeg dat zitje dankzij zijn vader. De miljardair en oligarch Dmitry Mazepin, CEO van chemiebedrijf Uralchem, voorzag Haas van heel wat Russische roebels door met het kunstmestbedrijf Uralkali hoofdsponsor te worden.

Maar terwijl het een jaar geleden nog zijn vader was die Nikita Mazepin een plaats in de Formule 1 bezorgde, is het juist hij die er nu voor zorgt dat Haas hem ontslaat. Dmitry Mazepin onderhoudt via zijn bedrijven namelijk al langer nauwe contacten met Vladimir Poetin. Haas besloot dan ook zowel met Nikita als met sponsor Uralkali te breken. “Net zoals de rest van de Formule 1-community is het team geshockeerd en bedroefd door de Russische inval in Oekraïne. Haas wenst een snel en vredevol einde van het conflict”, zegt Haas in een statement.

Nikita Mazepin

Nikita Mazepin zelf heeft op zijn sociale media ontgoocheld gereageerd op het nieuws. “Ik ben zeer ontgoocheld om te vernemen dat mijn F1-contract beëindigd is. Hoewel ik de moeilijkheden begrijp, zijn de beslissing van FIA en mijn bereidheid om de voorgestelde voorwaarden te aanvaarden compleet genegeerd bij deze eenzijdige beslissing”, schrijft hij. Eerder had de FIA namelijk beslist dat alle rijders uit Rusland of Wit-Rusland een schriftelijk document moesten ondertekenen waarin ze de inval in Oekraïne veroordelen. Daarna zouden ze mogen blijven deelnemen aan internationale wedstrijden als neutrale sporters onder neutrale vlag.

Door het ontslag komt er een einde aan de controversiële, maar korte carrière van Mazepin in de Formule 1. Die begon eind 2020 al met een serieuze rel. Amper één week nadat hij voorgesteld was bij Haas verscheen op zijn sociale media een filmpje waarin hij een vrouw ongepast bij haar borst vastpakte. Mazepin schreef later een verontschuldiging, maar verwijderde die uiteindelijk opnieuw.

Op het circuit stond hij vooral bekend als brokkenpiloot en kon hij nooit overtuigen. Een veertiende plaats in de GP van Azerbeidzjan was zijn beste resultaat.

Meer
Lees meer...