De Formule 1 trekt zich terug uit Rusland, de bond zet een definitieve streep door toekomstige evenementen

De Formule 1 maakte vandaag bekend dat de Russische Grand Prix officieel is geannuleerd. Er zal dit jaar, maar ook de komende jaren, niet meer geracet worden in het land dankzij de oorlog in Oekraïne.

Vorige week maakte de FIA – de organisator verantwoordelijk voor alle internationale motorsporten – bekend dat er dit jaar niet in Rusland zal worden geracet in het teken van de Russische Grand Prix. Op donderdag concludeerde het organiserend orgaan, samen met de verschillende raceteams, dat het onder de huidige omstandigheden onmogelijk is om in het land te racen. Daarmee zette het dus nog geen definitieve streep door mogelijk toekomstige grand prix’s. 

Vandaag heeft de FIA dat wel gedaan; het contract met de Russische GP is officieel verscheurd. “De Formule 1 bevestigt dat het contract met de promotor is beëindigd”, zo valt te lezen in een verklaring. “We volgen de ontwikkelingen in Oekraïne met droefheid en hopen op een snelle en vreedzame oplossing voor de huidige situatie;”

Naast Rusland worden tevens alle motorsport-wedstrijden in Wit-Rusland geannuleerd. Alle Russische en Wit-Russische sporters mogen bovendien in het buitenland niet meer onder hun eigen vlag rijden, waarbij ook de nationale volksliederen niet meer worden gespeeld. 

Vettel weigert

De verschillende coureurs begrijpen het besluit van de bond. Viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel vertelde zelfs dat hij weigert te racen in het land, zelfs al zou de race door zijn gegaan. Ook de Spanjaard Carlos Sainz had het moeilijk: “Persoonlijk zou ik het heel moeilijk gevonden hebben om met een vliegtuig te landen in een land dat in oorlog is”. Mercedes-coureur George Russel was opgelucht met het besluit van de FIA, waardoor de rijders niet zelf een keuze hoefden te maken.

De Russische coureur Nikita Mazepin lijkt echter in een moeilijke positie te zitten. Teambaas Guenther Steiner erkende dat de Rus een onzekere toekomst tegemoet gaat bij het Amerikaanse Haas-team. De Rus liet weten zich momenteel te concentreren op zaken waar hij daadwerkelijk controle over heeft en blijft zich focussen op zijn team.

Champions League

Het besluit van de FIA kwam er in navolging van de UEFA, die had aangekondigd de Champions League-finale te verplaatsen van Sint-Petersburg naar Parijs. De bond maakte ook bekend dat alle wedstrijden die de komende tijd in Rusland worden gespeeld, zowel clubteams als nationale, op een andere locatie buiten het land zullen plaatsvinden.

Sinds zijn lancering in 2014 werd de Russische GP elk jaar in Sotsji gereden. Voor 2023 zou de race naar Sint-Petersburg worden verplaatst, maar daar gaat voorlopig een streep door. 

Meer
Lees meer...