Fouad Ahidar opnieuw geweerd, ditmaal door Open Vld

Fouad Ahidar, oprichter van Team Fouad Ahidar na zijn afscheiding van Vooruit, stuit wederom op een veto. Dit keer laat ook de Brusselse Open Vld weten niet te willen samenwerken met Ahidar. Brussels kopstuk Sven Gatz bevestigt dit nieuws.

Team Fouad Ahidar was dan wel een van de verrassingen tijdens de verkiezingen van 9 juni, de kans om mee te besturen wordt steeds kleiner. Sven Gatz, ontslagnemend minister, heeft in een blogpost aangegeven dat een coalitie met Team Fouad Ahidar voor hem niet aan de orde is. Eerder had Ahidar aan persagentschap Belga laten weten dat hij te horen had gekregen dat de liberalen niet met hem in een regering willen stappen.

Gatz, die in 1999 nog samen met Ahidar op de kartellijst Volksunie-iD21 stond, legt uit waarom: “Ahidar is door de jaren heen meer naar links opgeschoven en heeft een sterkere religieuze inslag gekregen. Dat is zijn goed recht, maar het past niet bij mij,” zegt Gatz. “Een meerderheid vormen met zijn ‘Team’ staat dus niet op mijn lijstje.”

Ook andere partijen zien samenwerking niet zitten

Naast Open Vld hebben ook MR en Défi al aangegeven niet met Ahidar in zee te willen gaan. Christophe De Beukelaer van Les Engagés houdt een samenwerking nog open, maar uit zijn twijfels over het religieuze discours van Ahidar.

Vlaamse partijen houden de deur op een kier

Langs Vlaamse kant hoopt Ahidar op steun van Groen en zijn voormalige partij Vooruit. Vooruit blijft echter terughoudend. Hannelore Goeman van Vooruit benadrukt de moeilijke relatie met Ahidar, die volgens haar “kandidaten zwartmaakt”. Daarnaast blijven er grote meningsverschillen, bijvoorbeeld over het onverdoofd slachten.

Meer
Lees meer...