Francken vindt de uitspraken van Michel “niet correct”: “Er zijn geen repatriëringen gepland”

Francken vindt de uitspraken van Michel “niet correct”: “Er zijn geen repatriëringen gepland”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert misnoegd op de uitspraken van premier Charles Michel (MR). Die zei gisteren dat de repatriëringen naar Soedan tot eind januari uitgesteld worden. Francken benadrukt dat hijzelf het onderzoek naar de repatriëringen bevolen heeft, “niemand anders”. Ondertussen heeft Michel in het parlement gezegd dat niemand teruggestuurd wordt naar Soedan, zolang het onderzoek loopt.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zei aan de camera’s van VTM Nieuws dat hij zijn “zaken onder controle heeft”. Gisteren ontstond er controverse toen Soedanezen getuigden dat ze bij hun repatriëring gefolterd zijn. Daarop reageerde premier Charles Michel (MR) dat “er geen repatriëringen meer zullen zijn tot eind januari”.

“Ik pas de wet toe”, zegt Francken nu. “Ik doe wat hij (Michel, red.) heeft opgedragen in augustus: geen tweede Calais.”

Francken zegt dat de uitspraken van Michel “niet correct” zijn: “Hij moet niet zeggen dat er geen repatriëringen zullen zijn, want er zijn er geen gepland. De insinuatie dat er geen repatriëringen zouden zijn tot eind januari, is absurd, want er zijn geen gepland.”

Wat zal er dan na januari gebeuren? “Dat zullen we wel zien”, zegt Francken. “Eerst onderzoek. Ik heb dat onderzoek bevolen, niemand anders. Ik heb Open Vld en de CD&V daar niet voor nodig.”

Op Twitter schrijft Francken ook dat er in Groot-Brittannië en Nederland gelijkaardige verhalen circuleerden. Volgens de staatssecretaris waren die vals.

Michel: “Geen repatriëringen zolang het onderzoek loopt”

Michel heeft ondertussen in de Kamer gezegd dat er geen repatriëringen zullen zijn zolang het onderzoek loopt. Dat schrijven de kranten van De Persgroep.

Volksvertegenwoordiger Sarah Smeyers (N-VA) sprong in de bres voor haar partijgenoot. Ze maande de premier aan om de situatie te onderzoeken in januari: “We mogen niet meer tijd verliezen dan nodig. We mogen geen verkeerd signaal uitsturen dat we ons terugkeerbeleid terugschroeven op basis van geruchten.”

Oppositie fileert Francken

Wouter De Vriendt (Groen) zei al dat “Groen Francken destijds waarschuwde dat hij niet mocht samenwerken met agenten van de Soedanese dictatuur”. Dat meldt de VRT. “U hebt een rode lijn overschreden”, zegt hij.

Benoît Hellings (Ecolo) reageert dat hij het geen goede zaak vindt dat de regering het asiel- en migratiebeleid uitbesteedt aan een dictatuur. Monica De Coninck (sp.a) zegt dat samenwerking met dubieuze regimes zoals dat van Soedan in de grootst mogelijke voorzichtigheid gebeuren: “U hebt uw werk uitbesteed aan Soedan zonder enige controle. Vandaar de wantoestanden.”

Julie Fernandez Fernandez (PS) vroeg premier Michel of hij wel nog goed slaapt. Ze wees er ook op dat Francken in verband met dit dossier weinig respect toont tegenover de premier.

Ook binnen de meerderheid stormt het. Zo zegt Nahima Lanjri (CD&V) dat “je niet moet nakijken of mensen zijn gefolterd. De regel is dat je ervoor zorgt dat je mensen de dood niet in jaagt. Het opschorten van de repatriëringen is volgens haar “de enige juiste beslissing”: “U moet daar geen termijn op plakken. U neemt de tijd die daarvoor nodig is.”

Francken ging in beroep

De hele kwestie zorgt al maanden voor controverse. Zo verbood een rechtbank eerder al de uitwijzing van Soedanezen, maar Francken ging in beroep.

Philippe Hensmans, de directeur van Amnesty International, zegt dat ons land “een enorme fout begaan heeft door geheime diensten, zonder vertaler” te laten komen. De Belgische autoriteiten hebben volgens hem geen rekening gehouden met het voorzorgsprincipe tijdens de identificatiemissie.

Gesponsorde artikelen