Franse kust overspoeld met recordaantal dode, verminkte dolfijnen

Verschillende stranden in het Zuid-Westen van Frankrijk hebben de afgelopen drie maanden een recordaantal verminkte dolfijnen zien aanspoelen. Het dodenaantal is enorm toegenomen wat de kans op uitsterven van de Europese dolfijn in de regio groter maakt. 

Sinds januari 2019 zijn er 1.100 dolfijnen dood aangespoeld aan de Franse kust. Over 1.100 kadavers zijn onderzoekers het eens, maar activisten geven aan dat dit aantal wel zeker tien keer zo groot kan zijn. Er is namelijk een kans dat vele lichamen nog niet aangespoeld zijn of wellicht verdronken zijn.

Verminking

Hoe de verminkte dolfijnen om het leven gekomen zijn, is nog niet duidelijk. Wel hebben verschillende autopsies al aangetoond dat de verminkingen veroorzaakt zijn door ontsnappingspogingen uit een visnet of door vissers die de beestjes proberen los te snijden uit de netten. Vandaar de veronderstelling dat vissersboten mogelijk verantwoordelijk zijn hiervoor.

Schrijnende beelden uit Nieuw-Zeeland: meer dan 400 dolfijnen gestrand

Dodental

Lamya Essemlali, voorzitter van Sea Shepherd, beweert dat het dodenaantal de afgelopen jaren circuleert tussen 6.500 en 10.000 lichamen per jaar. Vissersboten die samenwerken met een net tussen beide boten vormen de grootste bedreiging voor de dolfijnen. Deze netten zijn voor zowel kleine als grote vissen een gevaar, maar voornamelijk dolfijnen en andere grote vissen hebben de meeste kans op schade wanneer zij hieruit proberen te ontsnappen. Dolfijnen zijn geen vissen, maar wel zoogdieren die nood hebben aan lucht om te kunnen overleven. Zodra een dolfijn dus in het net gevangen zit, treedt er paniek op, bezeren ze zich aan het net en vervolgens stikken ze.

Opnieuw 240 dolfijnen aangespoeld in Nieuw-Zeeland, in totaal nu al 650 dieren op 2 dagen

Alarmerend

Volgens Essemlali kende het dodenaantal verminkte dolfijnen de afgelopen drie jaar al een enorme stijging, maar is de situatie nu wel heel verontrustend aan het worden. Als het dodenaantal in deze mate blijft toenemen dan is de uitroeiing van de Europese dolfijn niet meer ver weg. De nood aan sterker toezicht op zee is dus zeer hoog.

Om te beginnen, kondigt de Franse minister van Landbouw, François de Rugy, een actieplan aan waarbij men netten wil creëren met geluidssensoren. Op die manier worden dolfijnen vanop afstand afgeschrikt om niet dichterbij te komen. Helaas is er wel nog steeds de mogelijkheid dat vissers de nieuwe netten niet willen gebruiken uit schrik om hun visvangst te mislopen. Met als resultaat dat de dolfijnen in zee nog evenveel gevaar lopen.

Meer
Lees meer...