Frederique Constant presenteert de nieuwe generatie mechanische horloges

Geschreven met input van Valmano

Frederique Constant, een in 1988 opgerichte Zwitserse fabrikant van luxehorloges, heeft een wereldprimeur op zijn naam staan. Het herdefinieerde de standaard voor mechanische horloges en rekent daarbij op een siliciumoscillator met een snelheid van 288.000 trillingen per uur. Om te begrijpen waar het over gaat, is het nodig om te weten hoe zo’n horloge werkt.

Het ziet er eenvoudig uit, maar achter een horloge gaat een knap staaltje technologie verscholen. Neem bijvoorbeeld een quartz-horloge, vernoemd naar het quartz-kristal dat aan de basis ligt. Het is waarschijnlijk het horloge dat jij en ik dragen: een batterij erin, afstellen en klaar. Een stuk handiger dan de vroegere horloges die we moesten opwinden of dan de Apple Watch die hoogstens na anderhalve dag weer aan de oplader hangt. Het was Seiko die het quartz-horloge in 1969 introduceerde. Het werd een ware revolutie op het gebied van horloges genoemd en het zou de mechanische horloges verdringen.

Zo’n quartz-horloge werkt op basis van een batterij die stroom zendt naar de quartz-kristallen. Deze kristallen trillen aan een zeer regelmatig tempo van enkele tienduizenden keren per seconde. Deze impulsen worden via een ingenieus systeem omgezet naar een enkele impuls per seconde en dan beweegt de secondewijzer. Opladen is niet nodig, terwijl het ook nog eens heel betaalbaar, precies en compact is.

Mechanische horloges blijven het goed doen

Het verschil met de mechanische horloges kan niet groter zijn. Deze horloges bestonden al voor het quartz-horloge en dienen met de hand te worden opgewonden. Hierbij ontstaat er spanning op de veer. Dit zorgt er dan weer voor dat de tandwielen draaien en dat het tijdsmechanisme blijft lopen. 

Zo’n horloge is door de bijzondere mechaniek heel kostbaar, terwijl het best veel onderhoud vergt, het altijd moet worden opgewonden en het af en toe weer met de klok gelijk moet worden gezet. Toch kan je het bij online juwelier Valmano, onderdeel van Christ, nog steeds kopen. En het is zeker niet de enige plek waar het kan.

De mechanische horloges zijn namelijk chique, traditioneel en als ze goed onderhouden zijn, gaan ze met gemak tientallen jaren mee. Ze zijn tegenwoordig zo verfijnd dat ze ook gewoon bijzonder precies zijn. Maar ze zijn tegelijkertijd flink duurder en daardoor vooral het speeltje van de traditionele en luxueuze horlogemakers. Het is een verzamelobject voor zakenmannen en criminelen, terwijl arme voetbalmakelaars dan weer de verpakkingen verzamelen.

Het mechanische horloge heruitgevonden

Hoewel je zou denken dat er aan zo’n Zwitsers precisiehorloge niks meer te verfijnen valt, bewijst het horlogemerk Frederique Constant het tegendeel. Het presenteert namelijk een horloge met een oscillator die door Nima Tolou, voormalig ingenieur van het jaar, werd ontworpen.

Bij een mechanisch horloge bepaalt de onrust de snelheid waarmee het uurwerk loopt. Hiervoor is er een wieltje aan een spiraalveer gekoppeld dat heel precies heen en weer draait. Ze hebben een trillingsfrequentie van 4 Hz en alles werkt zo nauwkeurig zoals je van een peperduur precisiehorloge mag verwachten. Toch is er een belangrijk nadeel: ze zijn heel gevoelig voor magnetische velden. Daar bedacht Nima Tolou een oplossing voor.

Hij maakte een nieuwe oscillator op basis van silicium. Op zijn systeem hebben magnetische velden geen invloed. Het heeft een trillingsfrequentie van 40 Hz, wat ervoor zorgt dat het uurwerk veel soepeler loopt. Vergelijk het met het fietsen over een kasseistrook: aan een laag tempo merk je elke steen, maar aan een hoog tempo zoef je er overheen. Bovendien kan het horloge ook veel langer door blijven gaan. Pas na ongeveer 80 uur hoef je het opnieuw op te winden. 

Voor de liefhebbers: voor 14.995 euro is de nieuwe Frederique Constant Slimline Monolithic van jou. Speciaal voor de gelegenheid reken je daarbij wel op de meerwaarde van 18 karaat roségoud. Als het wat minder mag zijn: een quartz-horloge kan ook mooi zijn. En je hebt er geen omkijken naar.