Mogi Bayat gaf luxehorloges ter waarde van 8 miljoen euro als ‘relatiegeschenk’

Op de persconferentie van het parket is er meer informatie bekendgemaakt over de operatie Propere Handen, het onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal. Centraal staat spelersmakelaar Mogi Bayat: hij zou verschillende deals hebben afgesloten om zijn eigen commissie te verhogen. Om dat in orde te maken, zou Bayat luxehorloges ter waarde van zo’n acht miljoen euro van hand hebben laten wisselen.

Het zijn enorme cijfers die het parket van Hasselt vandaag vrijgaf: 28 mensen opgepakt over 44 huiszoekingen in België, 22 mensen worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Het gaat ‘m vooral over fraude, blijkt uit de informatie die het parket vandaag bekendmaakte. Miljoenendeals om de makelaars een extra zakcentje te bezorgen, onmogelijke deals die toch rondgeraken, spelers die bijverdienen en ook matchfixing: de impact van operatie ‘propere handen’ op het Belgische voetbal kan niet onderschat worden.

8 miljoen euro aan horloges

Het meest opvallende detail tijdens de persconferentie? Tijdens de huiszoekingen werden luxehorloges in beslag genomen ter waarde van drie miljoen euro. En, niet onbelangrijk, er werd bewijs gevonden voor nog meer horloges, in totaal goed voor zo’n acht miljoen euro. Relatiegeschenken van Mogi Bayat om bepaalde deals een beetje vlotter te laten verlopen.

Horloges gebruiken is slim gezien, want ze zijn moeilijker te traceren dan harde cash, al werd er ook cash geld meegenomen door de federale politie. Horloges zijn ook eenvoudiger te verantwoorden en ze behouden ook hun waarden, in scherp contrast tot, bijvoorbeeld, wagens. De horloges van Bayat werden ook nog eens illegaal ingevoerd.

Wie is Mogi Bayat?

In totaal heeft het parket vier spelersmakelaars aangehouden, onder hen dus Bayat, maar ook de Belgische D.V., initialen van Dejan Veljkovic. Volgens het parket zou die verschillende constructies opgezet hebben in samenspraak met KV Mechelen, Racing Genk, Club Brugge, Standard en Lokeren om zichzelf wat extra commissielonen te bezorgen. Hij zou er ook voor gezorgd hebben dat enkele van zijn spelers verdoken vergoedingen kregen.

Matchfixing

De twee bekendste makelaars, Bayat en Veljkovic zouden los van elkaar gewerkt hebben, maar bij Bayat spreken de details iets meer tot de verbeelding. Niet alleen door de horloges, maar ook omdat hij de betrokken ploegen in het duister zou gelaten hebben over hoe hij werkte. Er zijn echter ook internationale connecties in het onderzoek en Bayat zou wel beroep hebben gedaan op andere, medeplichtige spelersmakelaars.

Veljkovic zou ook op zijn beurt aan matchfixing hebben gedaan, daar waren vier bestuursleden van KV Mechelen bij betrokken, zij hebben de uitslagen van twee matchen rechtstreeks gemanipuleerd. Er zouden afspraken gemaakt zijn met scheidsrechter Bart Vertenten. Twee journalisten die ook opgepakt werden, zouden de scheidsrechter positief hebben beoordeeld in artikels.

Betrokken ploegen

Het parket had het over negen eersteklasseploegen die betrokken zouden zijn bij het schandaal: Sporting Anderlecht, Club Brugge, KV Kortrijk, KV Mechelen, Oostende, Lokeren, KAA Gent, Standard Luik en Racing Genk. Ivan Leko, trainer van Club Brugge die de nacht in de cel doorbracht, is intussen zonder voorwaarden vrijgelaten.

epa
Meer
Lees meer...