Left Right
scrollTop top

‘Game of Thrones’ trapt af met ijzersterke première in ‘Winterfell’


‘Game of Thrones’ trapt af met ijzersterke première in ‘Winterfell’

De eerste aflevering van het laatste seizoen van ‘Game of Thrones’ lost veel verwachtingen in: in zestig minuten met veel humor zien we enkele langverwachte herenigingen en een onthulling van epische proporties. Opgelet: spoilers voor de eerste aflevering. 

Seizoenspremières, zeker die van epische dramaseries als Game of Thrones, zijn moeilijke beestjes. De ensemblecast van zo’n dertig man vraagt dat we kort even bij iedereen gaan kijken hoe zij het vorige seizoen overleefd hebben. In het geval van Game of Thrones mag je dat vrij letterlijk nemen. Dat geeft een magere twee minuten per personage en dus weinig ruimte voor verhaal. Eerlijk: de eerste aflevering van seizoen acht, ‘Winterfell’, is daar ruim in geslaagd. Een overzichtje.

Vijf pups in de sneeuw

Er ligt veel druk op de komende zes afleveringen: een decennium aan investeringen van sponsors en fans moet nu eindelijk antwoorden geven. In plaats daarvan krijgen we een aflevering die zwaar inzet op het cirkelprincipe. Winterfell is waar Game of Thrones van start gaat, met vijf wolvenpups in de sneeuw en een familie die moet kiezen tussen familie, eer en overleven.

De 25 belangrijkste doden uit Game of Thrones … tot nu.

‘Winterfell’ trekt dan ook veel, behoorlijk duidelijke, parallellen met die allereerste aflevering. Arya staat aan de kant, waar niemand haar ziet, terwijl de stoet passeert. Een leger van Daenerys Targaryen en Jon Snow, dat veel doet denken aan die stoet van Robert Baratheon in de allereerste aflevering. Een begroeting, opnieuw een spiegel van die eerste aflevering van Game of Thrones.

Het wordt een aflevering van ontmoeten: waar de eerdere seizoenspremières van Game of Thrones last hadden van een wijdverspreide cast, is dat nu stukken eenvoudiger. Iedereen behalve Cersei is in Winterfell en dat zorgt voor een paar ontmoetingen die hoog overtijd zijn.

Winterfell

‘Winterfell’ richt (bijna) alle pijlen op de Starks. Wie nog leeft, is in Winterfell en dus is het tijd voor de afrekening, zou je denken. Dat is half waar: de horde white walkers en wights in het noorden vereist allianties. Game of Thrones heeft ook zijn bad guys altijd in de grijze zone gehouden, en dat weten de personages zelf ook. Iedereen is het slachtoffer van de situatie, al heet die situatie nogal vaak ‘Cersei Lannister’.

Deze aflevering draait dan ook grotendeels om ontmoetingen en dat zijn de meest aangrijpende, sterke momenten van deze show. Bovenaan de lijst: Tyrion Lannister die zijn (ex?-)vrouw in al haar glorie aanschouwt. Sansa en Tyrion staan deze keer op hetzelfde niveau: hij als hand van de koningin, zij als Lady of Winterfell, door al het trauma staalhard geworden. Een momentje in de spotlights voor Tyrion, die de afgelopen seizoenen toch wat stiefmoederlijk behandeld is geweest.

R+L=J

Met stip op twee: Arya en Jon. Deze twee hebben elkaar niet meer gezien sinds Jon naar The Wall vertrok. Er is een disconnectie: hij weet absoluut niet wat Arya allemaal heeft uitgespookt (weet iemand dat eigenlijk?) en Arya heeft de waarde van familie leren kennen. Net zoals Jon, maar dat is een beeld dat zeer binnenkort op zijn kop zal worden gezet.

Dit zijn zeven belangrijke theorieën over het einde van Game of Thrones!

Want hoewel we ook nog kort in Kings Landing passeren om Cerseis plannen met Euron Greyjoy te zien ontplooien (hallo, Golden Company) is er niet veel tijd meer over om belangrijke plotpunten zomaar te laten liggen. Dus krijgen we ook dé revelatie, het moment waar lezers van A Song of Ice and Fire al twee decennia op zitten te wachten: Jon komt te weten wie zijn ouders zijn.

Het is een clevere truc, want uiteraard is dit niet de aardverschuiving die het had kunnen zijn, het is een ingetogen, kort moment in de aflevering. Want Sam zet zijn kennis niet in als gamechanger, maar als wapen. Daenerys heeft net bekend dat ze de Tarly’s heeft uitgemoord, hij ziet in de informatie een tegenzet.

Hier zie je hoe Bran ontdekt wie Jons ouders zijn.

What goes around …

Al met al worden de schaakstukken voor de komende vijf afleveringen heel helder klaargezet. Dat gaat gelukkig gepaard met heel wat humor, al is ook meteen duidelijk dat de laatste 7 seizoenen niet voor niets zullen geweest zijn. Want ondanks de dreiging van de white walkers, nemen gedane zaken geen keer. Dé sleutel daarvoor zit ‘m in het staartje. Jaime Lannister komt oog in oog te staan met de jongen die hij van de toren duwde voor Cerseis liefde. En Bran? Die heeft hem verwacht. Het is een seizoen van what goes around, comes around, bij Game of Thrones.

Gelukkig zit er in die eerste aflevering voldoende humor om dat te compenseren. Al met al de beste première die Game of Thrones heeft gekend, sinds de allereerste opener. Als we hierop kunnen voortgaan, wordt het een steengoed seizoen.

Kijk hier al meteen naar een trailer voor de tweede aflevering.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.086
 • Aantal
  doden
  1.153.547
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810