Ge hadt erbij moeten zijn: voor ons het grappigste tv-programma van het najaar

VTM zet dit najaar heel hard in op comedy. Helaas valt binnenkort het doek over Kafka, maar er is ook goed nieuws. ‘Ge hadt erbij moeten zijn’ is de minstens even verrassende opvolger. Bovendien is het type humor hier ook nog net iets toegankelijker. Het concept is simpel: 17 BV’s vertellen een straf verhaal uit hun eigen leven, en tegelijkertijd wordt dat nagespeeld door enkele van de beste comedyacteurs van Vlaanderen.

Ge hadt erbij moeten zijn, neen, het is geen dt-fout. De prijs voor de moeilijkste titel heeft het VTM-programma alvast gewonnen. Maar eigenlijk is het heel simpel: je hoort wel eens iemand een verhaal vertellen, en denkt dan dat het moeilijker is om het te vatten als je er zelf niet bij was. Daarom spelen enkele acteurs alles tot in de details na, terwijl de vertellers ongestoord hun verhaal doen. Niet simpel dus voor de acteurs, want deze keer mogen ze geen woord zeggen. Ze moeten zelfs aan lip-syncing doen.

Kafka was een ander soort humor: geniaal voor de ene, niet om te lachen voor de andere. Lachen ga je met dit programma zeker wel doen. Het concept zou al snel redelijk flauwe humor kunnen hebben opgeleverd, maar de heerlijke cast zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Ruth Beeckmans, Sven De Ridder, Ben Segers en Stefaan Degand, ze moeten zowat de meest geschikte comedyacteurs van Vlaanderen zijn om die verhalen leuk na te spelen.

VTM
VTM

17 vertellers

De vertellers zijn ook niet van de minste, en sommige onder hen hebben echt een bijzonder straf verhaal. Bart Peeters zal in de eerste aflevering de spits afbijten met een verhaal over een rol in de filmversie van de strip De Rode Ridder. Je hebt er waarschijnlijk nooit iets over geweten, maar voor Bart werd dat de grootste teleurstelling uit zijn leven.

Iedere week krijgen we drie verhalen te horen en te zien. Voor de pilootaflevering worden behalve Bart Peeters ook Staf Coppens en Lesley-Ann Poppe opgetrommeld. Het ene verhaal is spectaculair, het andere heel herkenbaar. Maar de acteurs maken er telkens iets hilarisch van.

De andere vertellers zijn Sam Gooris, Bart Cannaerts, Peter Van Asbroeck, Urbanus, Tom Waes, Rik Torfs, Rik Verheye, Walter Grootaers, klankman Pascal Braeckman, Kamagurka, Jan Jaap Van der Wal, Jens Dendoncker, Tim Van Aelst en Sergio Quisquater. Die laatste begon zelfs prompt een tweede verhaal te vertellen, waardoor hij twee keer in het programma zit.

VTM
VTM
VTM

Simpele, leuke televisie

Wat het extra hilarisch maakt is het feit dat alle mogelijke onderbrekingen worden doorgetrokken naar de scène met de acteurs. Een naam die de verteller even ontglipt, een telefoontje, een hond die blaft, etc. Op de ene of de andere manier wordt alles in de scènes verwerkt. Veel simpeler dan dit kan televisie niet zijn, maar net dat is waarschijnlijk de reden waarom het zo grappig is. En als bonus komen we een pak dingen te weten die zelfs de boekskes nog niet van de BV’s wisten te ontfutselen.

Ge hadt erbij moeten zijn zal vanaf de herfstvakantie iedere woensdag op VTM worden uitgezonden. Dat betekent dus deze week nog één keer Kafka. En daarna gaan we stilaan de winter in met zes weken vol straffe verhalen. Volgende week zie je op newsmonkey interviews met Ruth Beeckman, Sven De Ridder en Ben Segers. Alsof je er zelf bij was …

VTM

Ge hadt erbij moeten zijn – vanaf 1 november iedere woensdag om 20u35 op VTM

Meer
Lees meer...