Een nieuwe kippenboerderij in het Nederlandse Castenray is er in geslaagd om volledig CO2-neutraal te opereren. Volgens de vier ondernemers van het bedrijf Kipster gaat het om een wereldprimeur.
Een CO2-neutraal ei is misschien wel het eerste goede nieuws dat we te horen krijgen sinds de uitbraak van het fipronilschandaal. Op de splinternieuwe boerderij Kipster hebben de zaakvoerders er alles aan gedaan om eieren te kunnen produceren die goed zijn voor onze planeet, zo schrijft NOS.
Wat is CO2?
CO2 of koolstofdioxide is een probleem voor onze aarde. Het komt vrij bij onder andere het verbranden van fossiele brandstoffen, het ontginnen van land en verbranden van bos. Menselijke activiteit heeft ervoor gezorgd dat er veel te veel uitstoot is en dat onze aarde onder andere te kampen heeft met het broeikaseffect. Dat zorgt onder andere voor de opwarming van onze aarde en iedereen weet dat dat geen goed nieuws is. Gelukkig zijn er zelf ook een aantal dingen die je kan doen om CO2 te beperken.
CO2-neutrale eieren
Kipster heeft dus CO2-neutrale eieren. Goed voor ons milieu dus. Ruud Zanders is boer op de kippenboerderij en zegt dat er verschillende maatregelen zijn die Kipster gebruikt om CO2-neutraal te kunnen zijn.
Zo zijn er alleen maar witte kippen op de boerderij. Die eten volgens Zanders minder en lichter voer dan bruine kippen en dat scheelt dan weer in grondstoffen.
Verder eten de kippen geen maïs, zoals traditioneel aan de scharreldieren wordt gegeven. In de plaats krijgen de kippen “reststromen”. Dat zijn dan bijvoorbeeld resten brood en beschuit van bij de bakker en resten van akkers van boeren.
Het beste nieuws voor de kippen is echter dat ze twee buitenruimtes ter beschikking hebben. Als het mooi weer is, kunnen de diertjes dus buiten scharrelen.
Boerderij
De boerderij zelf is ook duurzaam opgebouwd. Er werden 11.000 zonnepanelen geïnstalleerd op de daken. “Amper” 40 procent van de opgewekte energie wordt gebruikt door Kipster, maar de overige energie verkopen ze. Op die manier gaat niets verloren én kan de boerderij dus CO2-neutraal zijn.
Prijs?
Natuurlijk kost een milieuvriendelijk en CO2-neutraal ei meer dan een traditioneel geproduceerd ei. Volgens Zanders kost een gewoon scharrelei ongeveer 16 cent in de supermarkt. De CO2-neutrale eieren kunnen verkochten worden aan 23 cent. Maar duurzaamheid is die prijs wel waard zeker?