Geeft Frankrijk bitcoin de doodsteek? Na China en Zuid-Korea maken ook zij een wetgeving

Bitcoin moet het meest besproken betaalmiddel ter wereld zijn, maar de voorspelbaarheid van de cryptomunt ligt laag. Overheden hebben ook geen enkele invloed op de munt, maar dat willen ze zo snel mogelijk veranderen. Na China en Zuid-Korea heeft nu ook Frankrijk de opdracht gegeven aan z’n nationale bank om met een wetgeving op de proppen te komen. 

Frankrijk wil meer controle over bitcoin, de cryptomunt die de hele wereld in z’n ban heeft. Tenminste: de minister van Financiën, Bruno Le Maire, wil een algemeen kader voor cryptomunten. Die wetgeving moet ook dienen als een waarschuwing voor investeerders over de “risico’s van speculatie en mogelijke financiële manipulatie” die moeilijk te controleren valt in de cryptocurrencywereld.

Belastingparadijs

Er zijn nog geen details over de wetgeving bekend geraakt, maar ’t is wel duidelijk dat Le Maire aan een voormalige topeconoom die vroeger de Franse nationale bank leidde, heeft gevraagd om te bekijken wat er mogelijk is. Dat komt op initiatief van president Emmanuel Macron, die wil vermijden dat Frankrijk, en bij uitbreiding Europa, een belastingparadijs wordt voor cryptocurrency.

Volgens Joachim Wuermeling, een lid van de raad van bestuur van de Duitse nationale bank, liet al eerder weten dat nationale wetgeving, volgens hem, geen invloed zal hebben op cryptocurrency. Aangezien die niet aan een land gebonden is, kan ze ook niet gebonden worden aan nationale wetgeving.

China

Maar ook China probeert om bitcoin aan banden te leggen. Initial Coin Offerings (ICO) werden geband en bitcoinmining gelimiteerd. Overigens is China niet alleen bezorgd om de financiële gevolgen: omdat het ook een hub is voor bitcoinminers, is energieverbruik een reëel probleem. Zuid-Korea overweegt gelijkaardige stappen.

De EU van zijn kant, kwam vorige maand overeen dat ze strengere regels voor bitcoin zullen opstellen, om zo het witwassen van geld voor terreurdoeleinden te vermijden.

iStock
Meer
Lees meer...