Geen e-sigaretten in de gevangenis en dat heeft een verrassende reden

Geen e-sigaretten in de gevangenis en dat heeft een verrassende reden

Koen Geens wil geen elektronische sigaretten in de gevangenissen. Gedetineerden die willen stoppen met roken, zullen dat dus op een andere manier moeten doen. Met medische hulp desnoods, maar de e-sigaret komt er niet in, want die zouden gevangenen kunnen gebruiken om hun GSM op te laden. 

“De e-sigaret is inderdaad verboden voor gedetineerden wegens veiligheidsredenen”, dat laat minister voor Justitie Koen Geen (CD&V) weten aan La Capitale. Blijkbaar kunnen laders voor e-sigaretten ook gebruikt worden om smartphones te laden. Daarom kan de minister niet toelaten dat de e-sigaret een officieel middel wordt om gevangenen te laten stoppen met roken.

Lantin wél?

Anne Dedry, volksvertegenwoordiger voor Groen-Ecolo, zag in die e-sigaret nochtans het redmiddel voor gedetineerden die de sigaret links willen laten liggen. In de gevangenis van Leuven willen volgens haar verschillende gevangenen stoppen, en zo’n e-sigaret zou dat makkelijker maken. Die maatregel wordt nu dus tegengehouden door Geens.

Een vreemde regel, volgens Dedry, want in de vrouwengevangenis van Lantin zouden de gevangenen wél in staat zijn om zo’n e-sigaret te kopen. Maar volgens Geens is dat nu ook voorbij: case closed, géén e-sigaretten voor gevangenen.

Andere kabels

De reden lijkt vrij eenvoudig, maar eigenlijk is dat niet zo. E-sigaretten zijn namelijk niet de enige apparaten die je via USB kan laten opladen. Sommige tondeuses zijn bijvoorbeeld ook oplaadbaar via USB. Daarbij zijn sommige gevangenen clever genoeg om andere elektrische kabels te manipuleren om er een GSM-lader van te maken. Ook andere gestripte kabels zullen dus moeten worden geconfisqueerd.

Gesponsorde artikelen