Toch geen pro-Oekraïense groep die Nord Stream-pijplijnen saboteerde? Eerste gaten in theorie

Verschillende internationale media kwamen afgelopen week met het verhaal op de proppen dat de sabotage van de Nord Stream-gaspijplijnen in de Baltische Zee waren uitgevoerd door een zeskoppig groepje, dat op eigen initiatief handelde. Langs verschillende kanten komt die theorie nu onder druk te staan.

Waarom is dit belangrijk?

Op 26 september 2022 vonden vier explosies plaats op de Nord Stream-gaspijplijnen, die Russisch gas via de Baltische Zee naar Duitsland vervoeren. Al snel werd duidelijk dat het om bewuste sabotage ging, maar de dader is totop vandaag nog niet bekend. Seymour Hersh, een gerenomeerde Amerikaanse onderzoeksjournalist, wees al uitdrukkelijk richting de CIA, maar zijn bewijs oogt eerder pover.

De context: Geen CIA, maar een onafhankelijk groepje zou de sabotage hebben uitgevoerd.

  • Verschillende media kwamen afgelopen week met de theorie naar buiten. The New York Times schreef het op basis van info van een hooggeplaatste Amerikaanse overheidsfunctionaris. Enkele Duitse media, waaronder het dagblad Die Zeit, kwamen met een onderzoek dat in dezelfde richting wees.
  • Volgens het onderzoek zou een team van zes mensen een jacht gehuurd hebben om de sabotage uit te voeren. In Rostock zou het schip, geladen met de explosieve, op 6 september 2022 zijn vertrokken. Het zou nadien ook nog gesignaleerd zijn in Wieck en aan het Deense eiland Christiansø; op enkele kilometers van waar de explosies plaatsvonden. Niet lang na de explosies op 26 september leverde het zestal het schip terug af bij de eigenaar.
  • In januari zou de Duitse politie het schip hebben onderzocht, waarbij restanten van de explosieven werden aangetroffen op een tafel in de kajuit. Het team onderzoekers dat het nieuws naar buiten bracht, waarschuwde wel dat de bevindingen geen volledige duidelijkheid brengen: zo kunnen de sporen expres zijn achter gelaten, om net de schuld in de schoenen van Oekraïne te schuiven. Mykhailo Podoljak, een voormalige adviseur van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, dacht in dezelfde richting.

De essentie: Ook de nieuwe theorie, dat een zeskoppige pro-Oekraïense groep de sabotage uitvoerde, lijkt niet de juiste. De Duitse krant Bild komt met enkele naalden om de ballon lek te prikken.

  • Ondertussen zouden meer details zijn bekend geraakt over het jacht. Het zou gaan om de Andromeda, een schip van 15 meter dat gehuurd werd van Mola Yachting, een charterbedrijf in het Duitse Rostock.
  • Het schip zou vanuit Rostock zijn gevaren richting Breege, een dorpje op Rügen, een eiland voor de Duitse kust. Van daaruit ging de reis richting Bornholm, een Deens eiland dat vlakbij de plek van de explosies ligt. Journalisten van Bild probeerden meer informatie te achterhalen van Mola Yachting, maar kreeg nul op het rekest.
  • De krant brengt wel enkele loopholes naar voren in de jacht-theorie. Zo zou voor de vier explosies minstens 1.500 kilogram aan explosief materiaal nodig zijn; hoe zo’n hoeveelheid materiaal aan boord van een 15 meter lang schip past, is een raadsel. Ook beschikt het schip niet over een kraan om de bommen in het water te hijsen boven de pijplijnen.
  • Daarnaast stelt de Duitse krant zich ernstige vragen bij de logistiek van de operatie. Zo zou een team van zes mensen erin geslaagd zijn om 1.500 kilogram aan explosieven uit legerstocks te stelen, via Polen naar Duitsland te transporteren en ongezien aan boord van de Andromeda te krijgen.
  • En zelfs als dit allemaal gelukt is, lijkt de kans klein dat een team van zes mensen, bestaande uit een kapitein, een dokter, twee duikers en twee duikassistenten, de explosieven op de pijplijnen wist te plaatsen, op pijplijnen op minstens 80 meter diepte. De kans dat dit dan nog eens gebeurde vanop het 15 meter lange jacht, lijkt toch bijzonder klein.
Meer
Lees meer...