Geen slechte nachtrust meer met deze vijf stappen voor het slapengaan

We hebben het allemaal al eens meegemaakt: vermoeid wakker worden met het gevoel dat je de hele nacht niets geslapen hebt. Daar wil voedingsdeskundige Jessica Sepel iets aan doen. Met een avondroutine van vijf stappen toont ze op sociale media hoe je zorgeloos je ogen kan sluiten voor een betere nachtrust. 

Een slechte nachtrust ken je gegarandeerd wel. Volgens het recentste Great British Bedtime Report van de Sleep Council slaapt 30 procent van de mensen de meeste nachten slecht. Dit kan te maken hebben met onder andere stress, zorgen, lawaai of een oncomfortabel bed. Het goede nieuws is dat je er iets aan kan doen. Auteur en voedingsdeskundige Jessica Sepel helpt je alvast met een vijf stappenplan om beter te slapen.

1. Verlaat het werk op kantoor

Probeer geen werk mee naar huis te nemen. “Het dragen van de stress van het werk tijdens de avond verhoogt alleen cortisol en adrenaline, wat je algehele gezondheid belast,” zegt Sepel. Maar met werk dat zoveel tijd in beslag neemt in je dagelijkse leven, is het soms moeilijk om het volledig los te laten. Wil je toch nog je mails checken? Stel dan een limiet op en bekijk je mailbox tot bijvoorbeeld acht uur ’s avonds.

2. Eet gezond

Een gezonde maaltijd helpt je lichaam te ontspannen voor het slapengaan. Gezond eten hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Zolang je maar een goede balans vindt. Sepel raadt aan ervoor te zorgen dat je avondmaal eiwit, gezonde vetten en vezels bevat. Uit eerder onderzoek blijkt dat ook het eten van enkele koolhydraten slaperigheid veroorzaakt. “En als je eet, denk er dan aan dit langzaam en met aandacht te doen”, adviseert Sepel.

Op haar blog vind je een paar lekkere recepten. Ze postte er zelf al een aantal op Instagram

Pexels

3. Beperk je tijd achter het scherm

Telefoons, tablets, computers, enzovoort: alles met een scherm gebruiken we te veel en het belemmert onze slaap. Probeer het dus te beperken. Sepel zelf legt haar telefoon weg na acht uur ’s avonds? Vind je dat een beetje te drastisch? Niet erg, want zelfs een schermloos halfuurtje kan al wonderen doen.

4. Doe iets wat je ontspant

Je lichaam en geest voorbereiden op slaap, doe je het best door te ontspannen. Je kan bijvoorbeeld een bad nemen, een paar kaarsen aansteken, kruidenthee drinken of een boek lezen. “Ik ben dol op een bad met een paar druppels etherische olie en Epsom-zout,” zegt Sepel. “Dit helpt echt mijn lichaam te ontspannen, het signaal om naar bed te gaan. Ongeacht de gekozen ontspanningsvorm, onthoud dat je bewust bent van het moment en weet dat je die tijd waard bent.”

5. Bereid het lichaam voor op slaap

Sepel adviseert om tien minuten voor het slapengaan een yogahouding aan te nemen die bekend staat als viparita karani: liggend op je rug met je benen tegen een muur. “De bloedsomloop neemt niet alleen toe”, zegt Sepel, “maar het zet het parasympatisch zenuwstelsel in de rust en de verteringstoestand.” Als je een kalm humeur hebt, is het zoveel gemakkelijker om een ​​goede nachtrust te krijgen. “

Probeer het maar!

Meer
Lees meer...