Geheime samenwerking tussen Rusland en China voor drones baart zorgen in Witte Huis: “Ernstige gevolgen voor veiligheid”

Het Witte Huis heeft zich uitgesproken over een verontrustend rapport dat een geheim droneproject tussen Rusland en China onthult. De onthulling, gebaseerd op inlichtingen van Europese bronnen en documenten die door Reuters werden ingezien, toont aan dat China mogelijk dodelijke steun verleent aan Rusland, ondanks de sancties die wereldwijd zijn opgelegd aan Russische militaire activiteiten.

Volgens het rapport heeft Rusland een droneprogramma opgezet in China, specifiek gericht op het ontwikkelen van langeafstandsaanvalsdrones voor gebruik in de oorlog tegen Oekraïne. Het project roept vragen op over de intenties van China en de mate waarin het land betrokken is bij de militaire steun aan Rusland.

Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad (NSC) benadrukte dat, hoewel er geen bewijs is dat de Chinese regering direct betrokken is of op de hoogte is van de transacties, het de verantwoordelijkheid van China is om ervoor te zorgen dat haar bedrijven zich niet inlaten met dodelijke hulp aan gesanctioneerde entiteiten.

“Verantwoordelijkheid bij China”

De VS heeft al eerder gewaarschuwd voor de mogelijke betrokkenheid van Chinese bedrijven bij het ondersteunen van Rusland in zijn militaire campagne tegen Oekraïne. De woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat Washington zich ernstige zorgen maakt over de betrokkenheid van Chinese bedrijven bij dit droneproject.

“De toezeggingen van de Chinese regering om niet betrokken te raken bij de militaire activiteiten van Rusland, blijken opnieuw niet nagekomen te worden. Dit heeft ernstige gevolgen voor de wereldwijde veiligheid,” aldus de woordvoerder.

Snelle reactie van de VS

Het Witte Huis heeft al laten weten dat het snel zal optreden tegen Chinese bedrijven die betrokken zijn bij deze transacties. De VS is van plan om sancties op te leggen aan bedrijven en banken die verantwoordelijk zijn voor het faciliteren van de samenwerking tussen China en Rusland. Daarnaast willen de Verenigde Staten nauw samenwerken met hun Europese bondgenoten om gezamenlijk actie te ondernemen tegen deze nieuwe bedreiging.

Meer
Lees meer...