Aantal geïnfiltreerde criminelen bij Belgische politiekorpsen neemt toe: federale regering wil corruptieprobleem aanpakken

Volgens de veiligheidsdiensten neemt het aantal geïnfiltreerde criminelen bij de politiekorpsen van ons land toe. Daarom zegt de federale politie te werken aan een permanente doorlichting van het personeel, tijdens de hele loopbaan.

Hierover berichten onder meer de kranten van Mediahuis en persagentschap Belga vandaag.

Tot voor kort werd de mate van rechtschapenheid van politieagenten enkel bij aanwerving onderzocht. In 2019 roerde de inspectiedienst van de politie echter de alarmtrom over het tekortschieten van deze praktijk. De dienst had het over “een directe bedreiging voor de democratie”.

Sinds begin dit jaar belandden al vier medewerkers van de politiezone Brussel-West achter tralies wegens integriteitsinbreuken. Twee van hen voor het doorspelen van info aan criminelen.

Moeilijke onderhandelingen

Dit jaar moet de screening van het personeel nog resulteren in een concreet voorstel aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v).

Hoe ingrijpend de doorlichting mag zijn, is nog niet duidelijk. Zal het binnenkort bijvoorbeeld mogelijk zijn om inzage te krijgen in zowel het vermogen van politieagenten als hun financiële transacties? De onderhandelingen met de politievakbonden beloven bijzonder moeilijk te worden.

Grootschalig onderzoek dankzij gekraakte telefoons

De voorbije twee jaar werd grootschalig speurwerk naar de georganiseerde misdaad in België en het buitenland verricht: het Sky ECC-onderzoek, genoemd naar de telefoons die vaak gebruikt worden door criminele organisaties om versleutelde berichten naar elkaar te verzenden. Vorig jaar slaagde de politie erin om die telefoons te kraken, meldde VRTNWS. Met alle informatie die de politie hierdoor wist te bemachtigen, kon ze al verschillende nieuwe onderzoeken openen.

Zo werd in het kader van één van die onderzoeken eind maart nog een Brusselse agent gearresteerd; het betrof een politie-inspecteur die bij hem thuis in Molenbeek werd opgepakt. Hij zou in contact gestaan hebben met criminelen via het Sky ECC-netwerk, aldus de Brusselse nieuwssite Bruzz.

“Missen structuren om werk goed op te volgen”

Volgens criminoloog Jelle Janssens heeft de politie in het Sky ECC-dossier een belangrijke inspanning geleverd (600.000 uren werk verricht door 493 agenten). Maar ze missen de structuren om het werk goed op te volgen, zei de professor in april tegen Bruzz. “Vooral op vlak van anti-corruptiemaatregelen zie ik weinig bewegen”, wist Janssens, die aan de Universiteit Gent onderzoek doet naar de georganiseerde misdaad.

(ns)

Meer
Lees meer...