Studie onthult dat geneesmiddelen zoals Ozempic kunnen helpen bij behandeling van verslavingen


In het kort

  • Patiënten met een stoornis in het gebruik van opioïden die medicijnen zoals Ozempic voorgeschreven kregen, hadden 40 procent minder kans op een overdosis.
  • Individuen met een stoornis in het gebruik van alcohol die deze medicijnen kregen, zagen een afname van 50 procent in alcoholintoxicatie.
  • Onderzoek suggereert dat GIP/GLP-1-receptoragonisten een nieuwe manier kunnen zijn om middelenmisbruik te behandelen.

Onderzoek wijst uit dat populaire medicijnen voor gewichtsverlies zoals Ozempic (semaglutide) en Saxenda (liraglutide) een positieve invloed kunnen hebben op mensen die worstelen met stoornissen in het gebruik van opioïden en alcohol. Dat meldt Euronews. Een recent onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Addiction, onthulde dat patiënten met een stoornis in het gebruik van opioïden die deze medicijnen voorgeschreven kregen, een vermindering van 40 procent in het aantal overdoses ondervonden. Op dezelfde manier zagen mensen met een alcoholstoornis die deze medicijnen gebruikten een afname van 50 procent in alcoholvergiftiging. Deze bevinding voegt iets toe aan het groeiende bewijs dat suggereert dat GIP/GLP-1 receptor agonisten een nieuwe manier kunnen zijn om middelenmisbruik te behandelen.

Het onderzoek analyseerde uitgebreide elektronische patiëntendossiers van meer dan 136 gezondheidszorgsystemen in de VS, die meer dan 500.000 personen met een stoornis in het gebruik van opioïden en meer dan 800.000 personen met een stoornis in het gebruik van alcohol omvatten. Onderzoekers identificeerden ongeveer 8.100 patiënten met een stoornis in het gebruik van opioïden en 5.600 patiënten met een stoornis in het gebruik van alcohol die deze medicijnen voorgeschreven kregen. Deze medicijnen werken door een hormoon na te bootsen dat in de darm wordt geproduceerd, waardoor insuline vrijkomt en het gevoel van verzadiging na het eten wordt bevorderd.

Toekomst

Hoewel deze studie waardevolle inzichten biedt op basis van de grote dataset die teruggaat tot 2014, is het belangrijk om de beperkingen van deze observationele studie te erkennen. De onderzoekers kunnen andere factoren die bijdragen aan de waargenomen effecten niet definitief uitsluiten zonder een gecontroleerde studie. Ondanks deze beperkingen bieden studies zoals deze een cruciale basis voor verder onderzoek op dit gebied.

Dr. Lorenzo Leggio, een arts-wetenschapper aan de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH), benadrukt het robuuste preklinische onderzoek dat het potentieel van deze medicijnen aantoont bij het verminderen van middelengebruik. Het werk van zijn team heeft aangetoond dat semaglutide binge-achtig alcoholgebruik bij knaagdieren kan verminderen. Hij benadrukt echter dat er dubbelblind placebogecontroleerd, gerandomiseerd klinisch onderzoek nodig is om deze bevindingen bij mensen te bevestigen. Momenteel lopen er verschillende van dergelijke onderzoeken in zowel de VS als Europa, waarin het potentieel van semaglutide voor de behandeling van alcoholstoornissen wordt onderzocht.

Meer
Lees meer...