De Gentse politiek zit opnieuw in zwaar weer. De installatievergadering van de nieuwe gemeenteraad, gepland op 5 december, wordt uitgesteld door een klacht bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Het blijft voorlopig onduidelijk wie de klacht heeft ingediend en waarover die gaat.
Op 22 november, de laatste dag dat een klacht kon worden ingediend, belandde er een bezwaar bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. Door de timing kan de Raad de zaak niet binnen de wettelijke termijn van twee weken behandelen, waardoor de installatie van het stadsbestuur voorlopig on hold staat.
De inhoud van de klacht blijft voorlopig geheim, en de Raad weigert verdere toelichting te geven. Bronnen zoals persagentschap Belga suggereren echter dat de betwisting “erg weinig om het lijf heeft”. Toch is de impact van de klacht groot: kabinetten kunnen nog niet gevormd worden, ontslagen moeten worden ingetrokken, en de huidige gemeenteraadsleden blijven minstens een maand langer op post. Tot die tijd zal de gemeenteraad doorgaan in de oude samenstelling, met Open Vld, Vooruit, Groen en cd&v.
Moeizame start
De vertraging komt bovenop de toch al moeizame coalitievorming in Gent. Na de verkiezingen botsten Voor Gent (het kartel van Vooruit en Open Vld) en Groen tijdens de onderhandelingen. Een mogelijke samenwerking met N-VA lokte massaal protest uit bij progressieve Gentenaars en Vooruit-aanhangers, waarna Voor Gent uiteindelijk toch tot een akkoord kwam met Groen. N-VA bleef teleurgesteld achter.
Het is onduidelijk of de klacht verband houdt met deze turbulente formatie, maar het feit dat het bezwaar op de laatste dag werd ingediend, doet vermoeden dat er iemand doelbewust de snelle installatie van het nieuwe stadsbestuur wilde dwarsbomen.
Wat nu?
Volgens aankomend schepen Christophe Peeters (Open Vld) wordt er gemikt op een installatie “ergens in januari”. Tot dan blijft het afwachten hoe de klacht zal worden behandeld en of er nog verrassingen uit de bus komen. Wat wel zeker is, is dat de Gentse politiek opnieuw een woelige start kent, wat de geloofwaardigheid van het bestuur niet ten goede komt.