Gents trio BLOW verovert Europa met een drum, twee saxofoons en vreemde maskers

Gents trio BLOW verovert Europa met een drum, twee saxofoons en vreemde maskers

Het gaat goed met de Belgische muziekscène. Zelfs groepen die in België minder bekend zijn, pakken in het buitenland eenvoudig grote festivaltenten in. Wij zagen BLOW op het Slovaakse festival Pohoda en spraken hen na hun optreden.

De muziek van het mysterieuze BLOW is niet zo eenvoudig te omschrijven. Ze zijn een een driekoppige band met twee tenorsaxofonisten en een drummer en hun songs zijn naar eigen zeggen doordrenkt met “invloeden van elektronische muziek, hiphop, drum ’n bass, maar ook jazz en rock”. Wie er achter het trio zit is niet bekend, want ze spelen altijd met maskers aan.

“We maken in feite geen saxofoonmuziek. We verkennen de grenzen van dat Belgisch instrument door de klank te manipuleren met effectpedalen. Zo benaderen we de saxofoon eerder als synthesizers of gitaren”, leggen ze uit aan newsmonkey.

“We waren er even niet goed van”

En dat slaat duidelijk aan. BLOW begon in 2011 met straatoptredens tijdens de Gentse Feesten. De afgelopen maanden speelden ze onder andere in Roemenië, Oostenrijk en Nederland.

Instagram @blowtrio

“We hebben sinds kort een Europese agent en een fantastisch management die ons optredens bezorgen in heel Europa”, leggen ze uit. “Omdat onze muziek geen teksten of zang heeft, is het heel internationaal. Vaak zijn we nog een onbekende band, zeker in het buitenland. Toch lijken de mensen het overal te appreciëren. Alles wat we doen is live en dat voelt het publiek blijkbaar.”

Afgelopen weekend stond BLOW op Pohoda in Slovakije, met 30.000 bezoekers per dag het grootste festival van het land. Hun optreden viel duidelijk in de smaak, want hoewel het deels overlapte met headliner M.I.A., stond de tent bomvol. “Ons optreden op Pohoda was echt een hoogtepunt. We speelden om middernacht op een een groot podium in een tot de nok gevulde tent. We waren er nadien even niet goed van”, glimlachen ze.

Gent Jazz en richting VK

Wie BLOW in België aan het werk wil zien kan dat deze week vrijdag op Gent Jazz of in augustus op enkele kleinere festivals. Tussendoor trekken ze naar enkele festivals in het Verenigd Koninkrijk.

“We kijken enorm uit naar ons optreden op Gent Jazz, maar ook naar onze trip door het Verenigd Koninkrijk”, blikken ze vooruit. “Tussendoor werken we aan nieuw materiaal, maar daar kunnen we nog geen timing op plakken. En verder kunnen we zeggen dat er nog enkele verrassingen op het programma staan.”

Facebook Blow Trio

Zo klinkt BLOW:

Gesponsorde artikelen