Getest: Escape Room The Game (voor al wie de deur niet uit wil, maar wel houdt van escape rooms)

Getest: Escape Room The Game (voor al wie de deur niet uit wil, maar wel houdt van escape rooms)

Escape Rooms schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond en zijn razend populair geworden. Spelmaker Identity Games speelde handig in op de nieuwe trend en ontwierp een escape room die je gewoon in je eigen woonkamer kan spelen. Wij kregen van hen het spel toegestuurd en testten het met alle plezier uit.

Je kent het concept wel: je gaat naar een plaats, wordt er opgesloten met een verhaaltje over waar je bent en dan is het aan jou om jezelf uit die kamer te bevrijden. Heel tof, maar op dagen dat het sneeuwt of regent heb je misschien niet zoveel zin om naar een escape room te rijden.

Geen probleem: spelmaker Identity Games heeft nu Escape Room The Game op de markt gebracht. Een escape room die je gewoon thuis kan spelen, want alle verhaaltjes, raadsels en hints passen in één speldoos.

Escape Room The Game bevat vier raadsels die je dient op te lossen. Je kan kiezen uit Prison Break, Nuclear Countdown, Virus of Temple of the Aztec. Wij kozen ervoor om Virus te spelen.

Virus

Het verhaal? Een professor heeft een mysterieus goedje gemaakt waarvan hij zegt dat jullie, laboranten, het “absoluut niet mogen laten vallen”. Natuurlijk valt een van je labpartners flauw terwijl ze net die fles in handen had. Je hebt maar een uur de tijd om het tegengif te vinden voor de dodelijke dampen die stilaan vrijkomen.

Leuk verhaaltje en ook de bijhorende raadsels en hints zijn leuk vormgegeven. De raadsels zijn ook niet allemaal van de gemakkelijkste, dus het is fijn als je het spel met een groep speelt. Op die manier kun je elkaar helpen, net zoals in een echte escape room.

Hintkaartjes

Hoewel je natuurlijk niet echt in een labo zit, word je toch direct in het spel gezogen. Als een bezetene gingen wij op zoek naar raadsels en oplossingen terwijl de klok genadeloos aftelde. Per 5 à 10 minuten mag je een hintkaartje nemen, voor als je echt niet verder kan. Je mag natuurlijk zelf beslissen of je die gebruikt of niet. De hintkaartjes zijn sowieso fijn om bij het spel te hebben, want anders zit je op een bepaald moment vast en is er niemand die je nog kan helpen.

Decoder

Met behulp van een leuk ogende decoder waar je de klok ziet aftellen, moet je drie keer per spel een code zien te vinden. Die code moet je vormen met sleutels die in de decoder passen. Een muziekje geeft aan of je de juiste code hebt gevonden en of je verder mag naar het volgende onderdeel van je raadsel.

Wij vonden uiteindelijk het tegengif voor het virus met nog 18 minuten op de teller en daar waren we héél blij om. Een heel leuk spel dus, al is er één nadeel. Net zoals een echte escape room, kan je elk spel maar één keer spelen. Wat doe je dan met die doos?

Uitbreidingssets

Escape Room The Game heeft daar een oplossing voor gevonden, want ze hebben ondertussen talloze uitbreidingssets gekocht die je moet combineren met het basisspel. Een casino-thema, een mysterie in de ruimte of een raadselachtig verhaal bij een tandarts zijn maar een paar van de mogelijkheden. Voor degene die iets helemaal anders willen doen is er ook een set met Virtual Reality.

Die laatste werd trouwens uitgeroepen tot ‘Speelgoed van het Jaar 2017’ in de categorie voor +18.

Hergebruiken

Leuk (en slim) bedacht van de makers, die uitbreidingssets, al hangt daar ook een prijskaartje aan natuurlijk.

Het basisspel kan je momenteel op bol.com kopen voor 26,99 euro. Normaal kost het spel 39,99 euro. Voor de uitbreidingssets betaal je tussen de 8,95 en 19,95 euro, afhankelijk van dewelke je wil aanschaffen.

Conclusie

Onze mening? Een heel leuk spel om te spelen en ideaal als kerstcadeau voor iemand die houdt van een uitdaging.

Al blijven we het een héél klein beetje jammer vinden dat het spel na een keer spelen eigenlijk al rijp is voor de kringwinkel.

Gesponsorde artikelen