Gezondheidsdeskundigen waarschuwen voor nieuwe COVID-variant XEC

Nu de winter nadert, hebben Britse gezondheidsdeskundigen een nieuwe COVID-variant ontdekt met de naam XEC. Dat heeft tot bezorgdheid geleid op sociale media. Het UK Health Security Agency (UKHSA) heeft een recente stijging van het aantal ziekenhuisopnames in verband met COVID-19 gemeld. Dat is ondertussen al de vierde opeenvolgende week met een stijging


In het kort

  • De UKHSA heeft een recente stijging gemeld van het aantal ziekenhuisopnames in verband met COVID-19. Het is de vierde opeenvolgende week met een stijging.
  • Dr. Jamie Lopez Bernal, consultant epidemioloog bij het UKHSA, verzekert het publiek dat deze informatie geen reden geeft tot verhoogde bezorgdheid over de XEC-variant. Toch wordt de nieuwe variant nauwlettend in de gaten gehouden.
  • Het UKHSA verwacht deze winter een verhoogde circulatie van COVID-19. Dat komt bovenop griep en respiratoir syncytieel virus (RSV). Deze drie ziektes samen noemen ze de “drie belangrijkste winterbedreigingen”.

Analisten van sociale media hebben gesuggereerd dat XEC de dominante stam zou kunnen worden en een wintergolf van infecties zou kunnen veroorzaken. Het UKHSA blijft echter een voorzichtig standpunt innemen en benadrukt de noodzaak van algemene COVID-19 beschermingsmaatregelen, terwijl het de alarmbellen over XEC specifiek vermijdt.

Dr. Jamie Lopez Bernal, consultant epidemioloog bij het UKHSA, verzekert het publiek dat de huidige informatie geen reden geeft tot verhoogde bezorgdheid over deze variant, hoewel deze nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

De oorsprong en verspreiding van XEC

XEC behoort tot de Omicron-variantenfamilie en dook volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op in mei. Het is geclassificeerd als een recombinante variant, gevormd door de uitwisseling van genetisch materiaal tussen twee bestaande stammen, KS.1.1 en KP.3.3. In haar recente update benadrukte de WHO XEC als een van de slechts twee varianten die tussen 19 augustus en 15 september wereldwijd een toenemende prevalentie vertoonden. Ondanks deze trend is XEC nog steeds verantwoordelijk voor een klein percentage van alle gevallen wereldwijd, waarbij KP.3.3 bijna de helft van alle infecties domineert.

Analyse door het UKHSA onthult dat XEC 9,35 procent uitmaakte van de COVID-19-gevallen in monsters verzameld tussen 2 en 15 september, terwijl KP.3.3 goed was voor 59,35 procent. Er zijn geen specifieke symptomen geïdentificeerd die uniek zijn voor XEC. Net als andere COVID-varianten wordt verondersteld dat ze gemeenschappelijke symptomen hebben zoals koorts, aanhoudende hoest, reuk- of smaakverlies, kortademigheid, vermoeidheid, lichaamspijn, hoofdpijn, keelpijn en neusverstopping.

Voorzorgsmaatregelen en voorbereidingen

De UKHSA verwacht deze winter een verhoogde circulatie van COVID-19, naast griep en respiratoir syncytieel virus (RSV), en noemt ze de “drie belangrijkste winterbedreigingen”. Dr. Bernal benadrukt dat vaccinatie tegen deze virussen cruciaal is voor mensen die ervoor in aanmerking komen. Volwassenen van 65 jaar en ouder, bewoners van verzorgingstehuizen voor ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen tussen zes maanden en 64 jaar worden allemaal aangemoedigd om zowel de nieuwste COVID-booster als het griepvaccin te ontvangen. Medewerkers in de eerstelijns gezondheidszorg en sociale zorg en medewerkers in verzorgingstehuizen voor ouderen komen ook in aanmerking voor de COVID-prik.

Voor het eerst biedt de NHS een RSV-vaccinatie aan voor mensen van 75-79 jaar en zwangere vrouwen vanaf 28 weken zwangerschap om hun baby’s te beschermen.

Meer
Lees meer...