Hoe de Golden Globes zichzelf (enigszins) wisten heruit te vinden na een grote hervorming

In de Verenigde Staten zijn afgelopen nacht de 81ste Golden Globe Award uitgereikt. Het was een belangrijke editie voor de film- en televisieprijzen die de afgelopen jaren veel kritiek kregen en daardoor een grondige hervorming ondergingen. Het resulteerde in een ietwat saaie show zonder grote verrassingen, maar ook zonder incidenten.

De Golden Globe Awards werd jarenlang gezien als een van de belangrijkste film- en televisieprijzen van het jaar. De awardsshow was minder stijf dan de Oscars, waardoor celebrity’s er graag naartoe gingen. Bovendien werd er vaak ook losser omgegaan met alcohol, iets wat in het verleden regelmatig voor leuke of ietwat ongemakkelijk momenten zorgde.

Hollywood Foreign Press Association

Ondanks die populariteit was de organisatie van de Golden Globe Awards best opvallend. De winnaars werden namelijk bepaald door de Hollywood Foreign Press Association (HFPA), een heel klein select groepje van amper 90 mensen. Toen de Los Angeles Times in 2021 ontdekte dat in die groep geen enkel zwart lid zat, groeide de kritiek op de organisatie van de Golden Globes.

De HFPA beloofde hervormingen en kondigde aan nieuwe leden te zullen toevoegen, maar plakte daar geen concreet tijdstip op. Daardoor nam de kritiek verder toe en lieten heel wat belangrijke partners weten niets meer met de Golden Globe Awards te maken willen hebben. Een drastische beslissing drong zich op en dus ontbond de HFPA zichzelf afgelopen jaar. In de plaats daarvan kwam een meer diverse groep van 300 journalisten uit 76 landen. Zij kiezen voortaan de genomineerden en winnaars van de Golden Globe Awards.

Liveshow

Die hervorming zorgde ervoor dat de Golden Globes met CBS en de streamingdienst Paramount+ meteen opnieuw een interessante uitzenddeal kregen. Daardoor was er meteen ook druk voor nieuwe eigenaar Dick Clark Productions om een grote naam te strikken als presentator. Dat bleek uiteindelijk niet zo eenvoudig te zijn. Volgens CNN weigerden namelijk minstens acht A-list comedians, waaronder Chris Rock, de gig.

De taak ging daarvoor, op 21 december, naar de relatief onbekende acteur en comedian Jo Koy. Zijn presentatie viel allesbehalve in de smaak. Koy kreeg het publiek maar zelden aan het lachen en werd regelmatig op kritiek getrakteerd. Zijn grappen waren dan ook voorspelbaar en vaak ronduit cringe.

Ondanks die matige prestaties wisten de Golden Globe Awards deze levensbelangrijke editie toch goed door te komen. De winnaars waren vaak nogal voorspelbaar, maar ook diverser dan we gewoon zijn van de prijzen. Daarmee lijkt de hervorming een succes en is het voortbestaan van de awardshow verzekerd.

Bekijk hier een overzicht van de winnaars bij de series en films op de 81ste Golden Globe Awards.

Meer
Lees meer...