Golden Globes: ‘Succession’ grote winnaar bij de series, voor ‘Beef’ en ‘The Bear’

In de Verenigde Staten zijn afgelopen nacht de 81ste Golden Globe Award uitgereikt. Het was de eerste editie van de bekende awardshow na grondige hervormingen. Daarbij kon bij de series vooral Succession tevreden naar huis, al was er ook succes voor Beef en The Bear.

Na 80 edities voerde de Golden Globe Awards afgelopen jaar een grondige hervorming door. Die was nodig nadat er heel wat kritiek was ontstaan op de organisatie door het gebrek aan diversiteit. Dat alles resulteerde in een hernieuwde interesse en een nieuwe televisiedeal voor de Golden Globes.

Succession

Het vierde en laatste seizoen van het vaak geprezen Succession verscheen in 2023 en dus was de HBO-reeks de grote favoriet bij de Golden Globe Awards. De reeks won de voorbije jaren al vijf beeldjes en deed er daar nog eens vier bovenop. Zo kreeg Succession de Golden Globe voor Beste Serie in de categorie Drama. Het is de derde keer dat de reeks deze award wint, waarmee ze medekoploper worden, naast Mad Man en The X-Files.

De award voor Beste Acteur en Actrice in de categorie drama gingen respectievelijk naar Kieran Culkin en Sarah Snook. Voor Kieran Culkin is het, na drie nominaties, de eerste keer dat hij ook effectief weet te winnen. Tijdens zijn overwinningsspeech deelde hij dan ook een plaagstoot uit naar Pedro Pascal, die favoriet was voor zijn rol in The Last of Us. Tot slot won ook Matthew Macfadyen nog de Golden Globe voor Beste Mannelijke Bijrol.

The Bear en Beef

Naast vier beeldjes voor Succession waren er ook drie beeldjes voor The Bear en het enigszins verrassende Beef, twee reeksen die ook in onze eindejaarslijst op het podium staan. The Bear kreeg de Golden Globe voor Beste Serie in de categorie musical of comedy. In diezelfde categorie won Ayo Edebiri als Beste Actrice en Jeremy Allen White voor het tweede jaar op een rij als Beste Acteur.

De Netflixserie Beef pakt dan weer de award voor Beste Serie in de categorie miniserie en sleept met Steven Yeun en Ali Wong daarbij ook twee acteerprijzen in de wacht. De grootste verrassing van de avond bij de series kwam er in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol. Daar klopte Elizabeth Debicki (The Crown) levende legende Meryl Streep (Only Murders in the Building). The Crown eindigt zo na zes seizoenen met acht Golden Globes.

Tot slot was er ook hier een nieuwe award: de Golden Globe voor Beste Stand-up Comedy. Die award ging naar Ricky Gervais en zijn veelbesproken Netflixspecial Ricky Gervais: Armageddon.

Bekijk hier een overzicht van de winnaars bij de films op de 81ste Golden Globe Awards.

Meer
Lees meer...
Apple TV+
Meer Apple TV+