Eindejaarslijstjes: Dit waren onze 30 favoriete series van het jaar 2023

2023 was vooral een vreemd jaar voor series en streamers. De streamers gingen flink besparen, de prijzen gingen de lucht in en door de maandenlange scenaristen- en acteursstaking in Hollywood werden heel wat producties uitgesteld. Het is opvallend trouwens hoeveel van de series in dit lijstje eerste seizoenen of minireeksen zijn. Succession, Sex Education en Never Have I Ever hielden het het langst vol (4 seizoenen) en zijn dit jaar stopgezet. Ook The Marvelous Mrs. Maisel (5 seizoenen) is helemaal voorbij. Het wordt meer en meer duidelijk dat streamers inzetten op korte nieuwe titels om nieuwe abonnees aan te trekken. Dat heeft onder andere als neveneffect dat selectie nog meer nodig en nog moeilijker geworden is en ook dit jaar is onze “te kijken”-lijst nog belachelijk lang. Dit zijn de 30 series die we zagen en die ons het meest bijbleven.

1. Fleishman Is In Trouble – Disney+

Misschien is het wel tekenend voor het seriejaar 2023 dat de beste serie eigenlijk een serie van het jaar voordien was. In België was Fleishman Is In Trouble pas in 2023 te zien en dus verdient de serie haar plek aan de top.  Samenvatten waar de reeks over gaat is best moeilijk omdat het verhaal zo veelzijdig is, maar het startpunt van het verhaal weergeven kunnen we wel. In de eerste aflevering maken we kennis met Toby Fleishman (Jesse Eisenberg), een chirurg en leverspecialist en een vroege veertiger die net uit elkaar is met Rachel (Claire Danes), de moeder van zijn kinderen en ooit de liefde van zijn leven. Initieel geniet Toby best van zijn nieuwe vrijheid. Hij gaat eindelijk, zoals hij altijd wilde, in een kleiner appartement wonen, hij hernieuwt het contact met oude vrienden en ontdekt zelfs dat hij nog goed in de markt ligt. Tot Rachel plots niet meer op berichten antwoordt, haar kinderen aan hun lot overlaat en afspraken begint te missen.

Geloof ons wanneer we zeggen dat deze reeks niemand onberoerd zal laten. In elk van de afleveringen zitten verschillende momenten die je zullen bijblijven. De rijkdom die in Fleishman Is In Trouble zit, is waanzinnig. Over elke zin kan je doordenken en filosoferen en na afloop van de reeks wilden we er meteen opnieuw aan beginnen. Het is bijna niet te geloven hoe goed het Taffy Brodesser-Akner gelukt is om haar eigen debuutroman naar een televisiereeks te vertalen.

2. BEEF – Netflix

https://youtu.be/N0Ch4PGA2lA

BEEF was één van de meest unieke series van 2023 en laat zich werkelijk in geen enkel hokje stoppen. In de eerste aflevering zien we hoe een banaal incident op de parking van een supermarkt totaal ontspoort en hoe dat het begin betekent van een meedogenloze strijd tussen Danny (Steven Yeun) en Ami (Ali Wong). Lee Sung-jin lijkt met deze serie vooral te willen aantonen hoe die twee mensen tot op dat punt geraakt zijn. Hoe het komt dat ze geen beroep meer hebben kunnen doen op hun draagkracht en hun zelfcontrole verloren zijn door een stom bijna-incident op een parking van een stomme supermarkt. Maar meer nog is BEEF een serie over twee mensen die vooral zichzelf nog graag moeten leren zien.

3. The Bear (S2) – Disney+

Er hingen hoge verwachtingen rond het tweede seizoen van The Bear, maar de serie wist die helemaal in te lossen. In het nieuwe seizoen leken alle onderdelen van de reeks nog beter in elkaar te klikken dan in de toch al niet onaardige eerste reeks. In deze reeks afleveringen krijgen we bij elk personage meer achtergrond omdat ze hun keuken uit mogen. Die ingrepen maken dat de serie en zijn personages letterlijk en figuurlijk meer ruimte krijgen. Daardoor krijgt ook de kijker meer ademruimte: de rust die over dit tweede seizoen hangt, komt de reeks ten goede. Tegelijkertijd is er ook een chaotische zenuwslopende, maar erg belangrijke kerstaflevering van een uur waar werkelijk iedereen die ze bekijkt stress van zal krijgen.

4. Somebody Somewhere (S2) – Streamz

Somebody Somewhere trok de lijn van het sterke eerste seizoen verder. Aan het begin van het tweede seizoen krijgt Sam (Bridget Everett) te maken met de afwezigheid van haar ouders: haar moeder heeft een beroerte gehad en verblijft in een woonzorgcentrum, haar vader Ed houdt volgens de serie een sabbatjaar, maar in werkelijkheid is acteur Mike Hagerty in mei 2022 overleden. Het maakt dat Sam nog meer gaat leunen op de band met haar zus én op de vriendschap met Joel (Jeff Hiller). Maar net tussen de twee boezemvrienden komt in dit seizoen een kink in de kabel: Joel wordt verliefd, Sam krijgt het gevoel dat ze in de steek wordt gelaten en krijgt te kampen met oude trauma’s. Het maakt dit tweede seizoen nog ontroerender dan het vorige.

5. Heartstopper (S2) – Netflix

Nog zo’n mooi tweede seizoen was er van Heartstopper, op Netflix. Aan het begin van tweede seizoen vormen Charlie (Joe Locke) en Nick (Kit Connor) officieel een koppel. Aan het einde van het vorige seizoen zagen we hoe Nick tegen zijn moeder (Olivia Colman) vertelde dat hij biseksueel is. Nu wacht de volgende stap: de coming-out naar de buitenwereld. Het meest waardevolle aan Heartstopper is dat het geen zware dramatische serie is, maar dat ze net een lieflijke schattigheid in het serielandschap binnenbrengt. De kleine animatie-effecten helpen daarbij: ze zijn subtiel en zacht, zoals kleine vonkjes wanneer twee personen elkaar aanraken. We zitten nog maar aan seizoen 2 en nu al voelen Charlie, Nick, Tao, Elle, Isaac en de anderen als vrienden die we nooit meer kwijt willen. Er is overigens goed nieuws, want de opnames van het derde seizoen zijn net afgerond.

6. The Last Of Us – Streamz

Het aanbod van HBO was in 2023 eerder aan de magere kant, maar met The Last Of Us en het laatste seizoen van Succession hadden ze wel twee grote toppers in de aanbieding. De verfilming van de game The Last Of Us werd een gigantische hit. De serie volgt Joel (Pedro Pascal) die ingehuurd wordt om de veertienjarige Ellie (een briljante Bella Ramsey) uit quarantainegebied weg te smokkelen. De twee bewegen zich doorheen een wereld waarin nog maar enkele sporen van moderne beschaving zijn, waar er ook zombies rondlopen, maar andere overlevenden een nog groter gevaar lijken te vormen. Hoewel de eerste aflevering erg aan The Walking Dead doet denken, is het al snel duidelijk dat The Last Of Us een eigen identiteit heeft. Er worden meerdere zijpaadjes bewandelt, in meerdere afleveringen is er geen zombie te bespeuren en de serie haalt haar emotionele kracht vooral tussen het gestaag doen groeien van de band tussen Joel en Ellie. Het tweede seizoen is voor 2025.

7. Shrinking – Apple TV+

Ondanks een erg matige eerste aflevering hebben de makers van Ted Lasso opnieuw een mooie en kwetsbare reeks afgeleverd. In de officiële communicatie werd Shrinking omschreven als een serie over een therapeut die zijn patiënten beu is en op een bepaald moment besluit alleen nog maar te zeggen wat hij echt denkt, maar dat gegeven is maar een klein deeltje van het geheel. De serie draait veeleer om de echte uitdagingen van het leven, zoals omgaan met trauma, verlies en ziekte. Wat er doorheen de afleveringen meer in Shrinking komt te zitten, is kwetsbaarheid, bij alle personages. De show wordt ook beter naarmate de focus meer wegdraait van Jimmy – hoe graag we Jason Segel ook zien spelen – en er mooie connecties ontstaan tussen de personages. En wat zien we Harrison Ford graag in deze grappige rol als brompot met een hart van goud. Graag meer van dit!

8. Succession (S4) – Streamz

Met het vierde seizoen namen we dit jaar ook afscheid van Succession, misschien wel de beste serie van de laatste tien jaar. In het laatste seizoen zorgt een wel erg onverwachte wending ervoor dat de trauma’s van de familie Roy helemaal aan de oppervlakte komen drijven. De ruzies worden heftiger en de inzet hoger. Succession leverde ook dit seizoen weer precies wat we ervan verwachtten en dat was meteen ook een beetje het probleem: hoe goed het allemaal was, tegelijkertijd hadden we het gevoel dat deze serie op precies het juiste moment gestopt is. Want ook een serie die voortdurend op topniveau blijft presteren heeft het na verloop van tijd nog moeilijk om te verrassen. Maar wie Succession nog niet zag: er wachten vier topseizoenen op u!

9. De Club – VRT MAX

De recensies van De Club (Waar Niemand Bij Wil Horen) waren niet zo goed dan ze hadden moeten zijn. De serie was er, en was aan het tempo van twee afleveringen per week, weer even snel weg, maar wist op ons wel een blijvende indruk te maken. We volgen drie koppels die moeite hebben met het krijgen van kinderen, elk om hun eigen redenen, die elkaar leren kennen in de wachtzaal van het Fertiliteitscentrum. De Belgisch-Nederlandse cast doet het zonder uitzondering uitstekend: Janne Desmet toont hier opnieuw wat voor een uitmuntend goeie actrice ze is en ook Evelien Bosmans laat een kant van haar acteerpalet zien dat we niet eerder zagen. De serie is – op één enkele scène na, iets met een Tindermatch en een caféterras – hoogst geloofwaardig en meer dan eens wordt er gezwind van sfeer gewisseld, van humor naar ontroering en omgekeerd. Wij, zonder kinderen of kinderwens, zaten meer dan eens met de tranen in de ogen en kunnen ons alleen maar proberen voorstellen hoe De Club binnenkomt bij mensen voor wie de serie dichter bij de realiteit aanleunt dan ze zouden willen.

10. Silo – Apple TV+

Silo dropt ons in een wereld waar wie nog overblijft zich schuilhoudt in een gigantische ondergrondse silo. Tienduizenden mensen leven er verspreid over 144 verdiepingen, in een Boven, Midden en Beneden. Het leven in de silo wordt strikt gereguleerd door een rechter, een juridische dienst, een sherrif en een burgermeester. Het meest interessante aan Silo is de collectieve obsessie met het verleden. Of het ontbreken ervan. De mensen in de silo zien de Rebellion van 140 jaar geleden vooral als een nieuw begin en refereren aan die bewuste dag als Freedom Day. Het opmerkelijke is dat niemand van de mensen die in de silo leven een idee heeft van wat er 140 jaar geleden precies gebeurd is, laat staan van hoe de wereld er voor die tijd uitzag. Het leven in de silo is letterlijk grijs en donker, maar het is de makers wel gelukt om die omgeving tot leven te brengen. Zo krijgen we te zien en te horen dat de burgermeester (Geraldine James) op een dagenlange trektocht moet vertrekken als ze van de bovenverdieping naar de benedenverdieping van de silo wil. Het zijn details die de omvang van de silo voelbaar maken en die ook meteen laten voelen hoe klein de wereld is waarin de personages die in Silo rondlopen gewrongen zitten. De personages in Silo zijn goed uitgewerkt, de cast is uitstekend en de makers durven risico’s te nemen: zo laten ze een hele aflevering draaien rond de herstelling van een gigantische generator. Het getuigt van groot talent dat ze dat gegeven ook een uur lang interessant kunnen blijven houden.

11. Sex Education (S4) – Netflix

Toen Sex Education in 2019 startte raakte de Netflixserie één van de laatste taboes aan: praten over seks. Want over seks praten blijkt nog altijd moeilijk. Het blijft toch eerder taboe, ook al doen we heel hard ons best om te doen alsof het dat niet meer is. Meer nog dan over seks en seksbeleving gaat Sex Education over de onzekerheid en schaamte die er bij seksualiteit komt kijken, en over zelfaanvaarding. Op subtiele wijze toont de reeks aan, ook in zijn vierde en laatste seizoen, dat we ons allemaal wel over iets onzeker voelen. Het mooie is dat Sex Education van representatie de normaalste zaak van de wereld heeft gemaakt, dat alle letters van de LGBTQAI+ doorheen de verschillende seizoenen op een natuurlijke manier vertegenwoordigd werden, en dat zonder dat er een loodzwaar verhaal aan moest vasthangen. In het laatste seizoen worden de verhaallijnen netjes afgerond. Otis en de anderen kunnen verder in het leven. Wij zullen zelf moeten omgaan met het gat dat Sex Education achter laat.

12. For All Mankind (S4) – Apple TV+

In 2019 schreven wij al dat For All Mankind de beste serie is die er te zien was op Apple TV+ en eigenlijk is dat vier jaar later, wanneer je alle seizoenen samen neemt, nog altijd zo. De reeks begon in 1969 bij de maanlanding, maar maakte daar gebruik van een alternatieve geschiedenis: niet de Verenigde Staten, maar wel de Sovjet-Unie zette als eerste een astronaut op de maan. Het is interessant om te zien hoe de verhaallijnen van For All Mankind sindsdien steeds groter werden en zich verder van onze realiteit gingen bevinden, maar hoe de reeks daarbinnen nog altijd een illusie van echtheid probeerde na te streven. Het vierde seizoen speelt zich af op een basis op Mars, een missie waar mensen als Elon Musk vandaag luidop van dromen. De realiteit die For All Mankind neerzet, is niet de onze, maar ze zou het wel kunnen zijn, of ze zou het nog kunnen worden. De reeks zet dan ook sterk in op zijn personages: of ze zich nu op Aarde, op de Maan of op Mars bevinden, deze reeks is zo goed geschreven dat hoe de ménsen handelen altijd te begrijpen valt. Voor wie nog niets van For All Mankind zag hebben wij maar één advies: begin met kijken.

13. Yellowjackets (S2) – VTM GO+

https://www.youtube.com/watch?v=krFohHX8WeU

Je moest moeite doen om het te vinden, maar het tweede seizoen van Yellowjackets was wel degelijk in België te bekijken, tenminste voor wie wilde betalen voor een VTM GO zonder reclame. Wij hebben dat dus gedaan, om Yellowjackets te kunnen bekijken natuurlijk, en zijn daar niet rouwig om. Het tweede seizoen van deze serie over een groep tienermeisjes die komt vast te zitten in de jungle na een vliegtuigcrash is minstens even goed dan het eerste. In het tweede seizoen komt het personage van Lottie meer op de voorgrond te staan en komen de volwassen versies van Shauna, Taissa, Misty, Van en Natalie én de bijhorende trauma’s samen in de leefgemeenschap van Lottie. Is Lottie gevaarlijk door haar trauma of heeft ze echt therapeutisch helende krachten?

14. The Power – Prime Video

De premisse waar The Power rond draait – plotseling komt er om onverklaarbare redenen elektriciteit uit de handen van tienermeisjes – lijkt in eerste instantie weinig opzienbarend en doet aan andere films en series denken. We worden bekogeld door verhalen over mensen die plots anders blijken te zijn dan de rest van de samenleving en zich daardoor vreemd of anders voelen of uitgesloten worden door een bange meerderheid. Die serie is The Power niet, niet echt. In se gaat The Power om hoe de wereld altijd al moeilijker is geweest voor vrouwen. De kracht die tienermeisjes ontwikkelen in de serie biedt een antwoord op de angsten die iedere vrouw in haar leven al moeten voelen heeft omdat ze in dezelfde wereld leeft als mannen. De reeks werd bij elkaar gepend door een geheel vrouwelijke writer’s room en ook de soundtrack wordt bevolkt door heel wat vrouwelijk talent, waaronder Santogold, Wolf Alice, Rosalía, Yeah Yeah Yeahs, Doja Cat, Wet Leg, Alabama Shakes, Goat, Charli XCX en Florence + The Machine.

15. Liefdestips Aan Mezelf (GoPlay & Streamz)

Hoofdpersonage in Liefdestips Aan Mezelf is Olivia Jacobs, gespeeld door Gloria Monserez. Ze lijkt een gewone tiener, maar al snel merken we dat er meer aan de hand is. De moeder van Olivia (Joke De Bruyn die ook mee het scenario schreef) is immers opgenomen in een psychiatrisch centrum na een suïcidepoging. Daardoor woont Olivia nu opnieuw bij haar vader (Jelle De Beule), plusmoeder (Eva Kamanda) en stiefzus (Maïmouna Badjie) met wie ze een slechte band heeft. Gelukkig staat Billie (een prachtige rol van Jean Janssens) altijd aan Olivia’s zijde, als eeuwige steun en toeverlaat. Uit Liefdestips Aan Mezelf spreekt vooral veel zorg. Niet alleen worden er voor het begin van elke aflevering trigger warnings getoond, op de aftiteling wordt ook verwezen naar de zelfmoordlijn én naar een speciaal door Te Gek!? opgezette website. Er worden moeilijke thema’s aangeraakt in afleveringen die variëren van de 16 tot de 23 minuten en toch hebben we niet het gevoel dat de complexe thema’s die aan bod komen (te) snel afgehandeld zijn geweest. De uitwerking van de thema’s, de getalenteerde jonge cast, de regie van Charlie Dewulf, de soundtrack van Promis3 en de kostuums van Farah El Bastani: alles aan Liefdestips Aan Mezelf klopt. En vergis je niet: ook in deze reeks wordt er gefeest, gemuild en geëxperimenteerd met drugs, maar terwijl 2DEZIT (Streamz) daartoe beperkt bleef, gaat deze reeks emotioneel veel dieper.

16. One Piece – Netflix

One Piece is ongetwijfeld en met voorsprong de vreemdste en meest verrassende serie die we hier tippen. De Netflixreeks werd gebaseerd op een Japanse animereeks die al sinds 1999 loopt, die nog steeds loopt en die – hou je vast – tot op heden 1088 afleveringen en 15 films telt. We stappen dus een rijke en oneindige wereld in en dat is precies de bedoeling. Het verhaal draait rond Monkey D. Luffy (Iñaki Godoy), een jongeman die ervan droomt om piraat te worden en ook al kan hij niet navigeren en niet zwemmen, heeft hij geen schip en geen bemanning: hij gaat voluit voor zijn droom! Sinds de veroordeling van de piratenkoning Gold Roger is hij net als de rest van de piratenwereld op zoek naar de One Piece, een mythische schat. Niemand weet waar de schat zich bevindt, of wat de inhoud van de schat is. One Piece gaat dan eigenlijk ook helemaal niet over de zoektocht naar de schat, maar over de mensen die Monkey tegenkomt, de vrienden die hij maakt, over het geloven dat er een schat bestaat en geloven dat jij degene zal zijn die de schat vinden kan. One Piece gaat dus eigenlijk over geloven in jezelf. Luffy gelooft in zichzelf en hij heeft van Shanks (Peter Gadiot), de kapitein van de Roodharige Piraten, geleerd dat geweld niet alles oplost. “Een man moet sterk zijn, maar een man moet ook goed zijn”, leert Shanks hem. De reeks zit vol eigenaardigheden (de kapsels! het bellen met slakken! de clownpiraat!), is grappig, fris en verrassend licht, maar kan soms ook gewelddadig uit de hoek komen. Maar bovenal is dit een ode aan de kinderlijke fantasie. Wie hierin mee kan gaan, zal met een brede glimlach zitten kijken.

17. Carol & The End Of The World – Netflix

Voor 2024 staan er een hele hoop animatiereeksen gepland op de verschillende streamingdiensten, maar ook in 2023 waren er een aantal sterke animatietitels. Carol & The End Of The World viel ons daarbij het meest op door de beheerste en zelfs sobere animatiestijl. Bedenker Dan Guterman werkte in het verleden al mee aan Rick & Morty en Community, maar graaft voor deze reeks nog een stuk dieper. In een soms absurde, maar even vaak poëtische animatiereeks maken we kennis met de 42-jarige Carol die in een wereld leeft die met zekerheid binnen een stevige 7 maanden zal vergaan. De meeste andere mensen stoppen met werken, jagen hun dromen na, feesten als de beesten of maken de reizen die ze altijd al hebben willen maken. Maar Carol doet het anders, ze houdt vast aan een dagdagelijkse routine en vindt pas iets dat op berusting lijkt wanneer ze administratief assistent wordt in een boekhouderskantoor dat zichzelf om wie weet welke reden nog draaiende is blijven houden. Martha Kelly (de stem van Carol) en Dan Gutterman zetten Carol neer als een vrouw die zich ongemakkelijk voelt in de wereld, die haar plaats nooit echt heeft gevonden. Of nog anders: zij is als enige tevreden met haar leven zoals het was maar werd door anderen steeds als vreemd gezien. In de hartverscheurende aflevering Sisters (E04) maakt Carol’s zus Elena (Bridgett Everett) pijnlijk duidelijk hoe vreemd ze haar zus vindt. Maar wanneer een collega Carol vraagt wat ze gaat missen antwoordt zij: “Recycleren. En het gevoel dat je krijgt wanneer je geld kan sparen.” Als dat de grootste gemissen zijn, dan heb je het behoorlijk goed gedaan in het leven, denk ik dan.

18. Reservation Dogs (S3) – Disney+

Reservation Dogs is één van die kleine series die makkelijk over het hoofd wordt gezien in een overvol streaminglandschap. Toch is de waarde van deze reeks – waarvan het derde seizoen het laatste was – moeilijk te overschatten: Reservation Dogs brengt een uniek perspectief van het leven binnen een reservaat van de inheemse bevolking van de Verenigde Staten, in Oklahoma. Zowel cast en crew werden gevormd door oorspronkelijke bewoners, een verzameling van schrijvers en acteurs die anders maar moeilijk aan werk raken in Hollywood. In dat reservaat volgen we het leven en de avonturen van Bear (D’Pharaoh Woon-A-Tai), Cheese (Lane Factor), Elora (Devery Jacobs) en Willie Jack (Paulina Alexis). Aanvankelijk, in het eerste seizoen, droomt het viertal nog van een ontsnapping naar Californië, maar gaandeweg kunnen de jongeren ook meer waardering opbrengen voor het leven in het reservaat, de spiritualiteit en de tradities die daarbij horen. Daarnaast worstelt de groep nog altijd met de dood van hun vriend Daniël (Dalton Cramer), waardoor er ook over nagenoeg elke aflevering een zweem van rouw en eenzaamheid hangt, soms expliciet en soms impliciet. Reservation Dogs is klein en geestig en vertelt kleine en geestelijke verhalen, alleen met die bijzonderheid dat dit soort verhalen nooit eerder op deze manier verteld zijn geweest.

19. Slow Horses (S3) – Apple TV+

Het gaat ironisch genoeg snel voor Slow Horses: een eerste én een tweede seizoen waren in 2022 te zien, dit jaar was er een derde en het vierde seizoen werd door Apple al aangekondigd voor 2024. Net als Gary Oldman kunnen wij, en Apple dus blijkbaar ook, geen genoeg van deze reeks krijgen: Oldman kondigde aan dat hij zolang met Jackson Lamb wil doorgaan als Apple ‘m toelaat. Het hoeft ook niet te verbazen: als baas van de afgeschreven Britse geheim agenten is Lamb voluit sarcastisch en zijn onverzorgd uiterlijk – buikje, lang pierhaar, een minimum aan hygiëne – is al helemaal niet wat we van Britse geheim agenten verwachten. Daarnaast is Slow Horses ook nog eens een uitstekende en spannende spionagereeks die uitstekende actiescènes bevat, in sneltempo vooruit gaat en dus heerlijk makkelijk wegkijkt.

20. Love & Death – Streamz

Love & Death en White House Plumbers (zie verder) waren dit jaar de enige noemenswaardige minireeksen die HBO loste. Elizabeth Olsen speelt in deze reeks een huisvrouw, Candy Montgomery, die in 1980 haar vriendin Betty Gore (Lily Rabe) om het leven bracht met een bijl. Ook onder andere Jesse Plemons en Krysten Ritter zijn in de reeks te zien. Over dezelfde zaak was trouwens vorig jaar Candy te zien op Disney+ met Jessica Biel in de hoofdrol, maar dat is een vreemd toeval: de opnames voor Love & Death waren al afgerond toen Candy uitkwam. Deze reeks is de betere van de twee en dat is te danken aan de uitstekende cast. Elizabeth Olsen maakt duidelijk dat zelfs een brave ziel, een goed mens, in staat is tot moord.

21. Winning Time: The Rise Of The Lakers Dynasty (S2) – Streamz

Hoewel de reeks met veel zorg en oog voor detail uitgewerkt is en er een uitstekende cast aflevering na aflevering het beste van zichzelf gaf, werd Winning Time: The Rise Of The Lakers Dynasty nooit een echte hit voor HBO. Toch was het redelijk onverwacht toen het bericht kwam dat het Amerikaanse netwerk geen derde seizoen meer zou maken. Wie hier nog niet aan begonnen is staat een heerlijke serie te wachten, zelfs als je – zoals wijzelf – geen basketbalspecialist bent en niets kent van de NBA. De reeks gaat over dromen waarmaken, over ambities en over de realiteit die daar soms tussenin komt te staan. In het tweede seizoen lijkt Magic Johnson (Quincy Isaiah) zijn mojo kwijt en lopen de spanningen tussen de coaches (Jason Segel en Adrien Brody) op.

22. F*** You Very, Very Much (S2) – Streamz

Wie in 2021 het eerste seizoen van F*** You Very, Very Much kon niet anders dan uitkijken naar meer. De reeks over drie vriendinnen – gespeeld door Frances Lefebure, Evelien Bosmans en Daphne Wellens – was slim, bijdehand geschreven en zat tjokvol gekkigheid en leuke referenties. Het tweede seizoen biedt meer van hetzelfde, maar dan nog meer. Tegelijkertijd wordt er ingezet op een erg emotionele verhaallijn, die op zijn beurt weer op een aparte manier benaderd wordt. An (Frances Lefebure) heeft het gevoel dat ze de boot naar de volwassenheid gemist heeft nu haar vriendinnen duidelijke stappen hebben gezet in het leven. Ze wordt nog harder geconfronteerd met het leven wanneer ze moet zien om te gaan met de diagnose van borstkanker. Bert Scholiers’ schrijfwerk blijft sterk en verfrissend in Vlaanderen.

23. White House Plumbers – Streamz

White House Plumbers werd lang niet door iedereen gesmaakt, maar wij konden erg genieten van de satirische insteek van deze reeks. De serie vertelt in vijf afleveringen het waargebeurde verhaal over hoe Nixons eigen politieke saboteurs en Watergate-meesterbreinen, E. Howard Hunt en G. Gordon Liddy, per ongeluk het presidentschap omverwierpen dat ze probeerden te beschermen. In de openingsscène wordt fijntjes opgemerkt dat geen van de namen van de betrokkenen aangepast zijn, omdat ze toch allemaal schuldig waren. En dat er maar liefst vier pogingen tot inbraak nodig waren om tot het Watergateschandaal te kunnen komen. Woody Harrelson geeft op sublieme wijze gestalte aan iemand die zichzelf veel te serieus neemt en Justin Theroux is diens collega die er enkele ongemakkelijke sympathieën op blijkt na te houden. Deze serie was boeiend, maar heeft ons ook doen lachen. 

24. Swarm – Prime Video

Elke gelijkenis met Beyoncé is geheel opzettelijk, maar er zitten nog veel meer verrassingen en dubbele bodems in Swarm. De reeks draait rond Dre (Dominique Fishback) en haar zus en beste vriendin Marissa (Chloe Bailey) die beide superfan zijn van de popster Ni’Jah (Nirine S. Brown). Met de jaren blijkt Marissa het fan-zijn van Ni’Jah wat ontgroeit te zijn, maar voor Dre blijft de zangeres alles: ze is een godin, een onbereikbaar ideaal, een zuster van een andere planeet. Dre is niet de enige die er zo over denkt: de superfans van Ni’Jah verzamelen op het internet in The Hive, een groep waarin fans naar eigen zeggen de bescherming over al wie zich negatief uitlaat over hun idool op zich neemt. Swarm gaat ver en dit is zeker geen vanzelfsprekende televisie, maar wel een reeks die je gaandeweg in zijn ban krijgt. Brein achter de reeks is Donald Glover, die eerder ook al Atlanta (Disney+) bedacht en schreef en die begin volgend jaar in Mr. & Mrs. Smith te zien is, ook op Prime Video. Billie Eilish speelt overigens een fantastische bijrol als de leider van een spirituele groep vrouwen in de beste aflevering (E04) van de zeven en bewijst dat ze niet alleen songs kan schrijven en zingen, maar dat ze ook nog een stevig stukje kan acteren. Haar gastrol scoorde een nominatie en dus mag ze zich nu ook Emmy-genomineerde actrice noemen. Of ze haar nominatie ook kan verzilveren, weten we op de nacht van maandag 15 op dinsdag 16 januari.

25. Daisy Jones & The Six – Prime Video

Fans van schrijfster Taylor Jenkins Reid – en sinds haar roman The Seven Husbands Of Evelyn Hugo (2017) zijn die met velen – kennen het verhaal van Daisy Jones & The Six. Het verhaal flitst ons naar het einde van de jaren zestig waar de knappe maar instabiele Daisy Jones (Riley Keough) ervan droomt om een beroemde zangeres te worden. Ze wordt voorgesteld aan Billy Dunne (Sam Claflin), op dat moment de frontman van de opkomende rockband The Six. Ze besluiten hun krachten te verenigen en scoren meteen een dikke hit. Jenkins Reid schreef een roman over de opkomst en ondergang van een band, maar bovenal over drie krachtige vrouwen die leven voor hun dromen. Fijn om in het achterhoofd te houden is dat het verhaal én de muziek van Daisy Jones & The Six veel weg heeft van Fleetwood Mac, zonder dat het daarom een hervertelling is van de biografie van die band. De originaliteitsprijs gaat deze serie niet winnen, maar ze keek wel prettig weg en heeft enkele leuke deuntjes opgeleverd.

26. Platonic – Apple TV+

Vriendschappen tussen mannen en vrouwen, het zal altijd een punt van discussie blijven. Volgens de ene kan het, volgens de ander niet. In Platonic draait het om Sylvia (Rose Byrne) en Will (Seth Rogen), twee mensen die vroeger beste vrienden waren maar op een bepaald moment uit elkaar gegroeid zijn. Maar dan hoort Sylvia via via dat Will gescheiden is en besluit ze, na een zetje van haar echtgenoot, om opnieuw contact op te nemen. De makers van Platonic suggereren op geen enkel moment dat er meer speelt tussen Sylvia en Will: de twee zijn vrienden en de serie draait dan ook om vriendschap. Daarbij laten ze mooi zien wat beste vrienden voor elkaar kunnen doen en betekenen: ze worden door elkaar gezien om wie ze zijn, krijgen steun in een beslissing die ze nemen of krijgen een duwtje in de rug bij de beslissingen die ze wel willen, maar niet durven maken. Dit is een luchtige serie over vriendschap die soms op herkenning mikt en dan weer de absurditeit omarmt. Platonic zal je niet existentieel veranderen, maar zal je wel doen glimlachen. De reeks werd door Apple onlangs ook hernieuwd voor een tweede seizoen.

27. Colin From Accounts – Prime Video

Anders is het in Colin From Accounts: wanneer Ashley en Gordon elkaar ontmoeten – hij rijdt een hond aan omdat hij naar haar aan het staren was – kunnen ze elkaar niet uitstaan, maar gaandeweg wordt duidelijk dat ze meer voor elkaar voelen dan ze aan elkaar willen toegeven. Colin From Accounts is de naam van de hond en de titel van een serie die een klassiek gegeven fris weet weer te geven.

28. Lessons In Chemistry – Apple TV+

Bij het kijken naar Lessons In Chemistry moesten we regelmatig aan het woord “degelijk” denken. Het ziet er allemaal goed uit, er wordt goed geacteerd en de thematieken zijn duidelijk. Degelijkheid is een onderschatte kwaliteit, maar tegelijkertijd is dat niet iets waar je écht enthousiasme mee opwekt. Maar hoe langer je naar deze reeks kijkt, hoe meer mooie momentjes er ingebouwd worden die de aanvankelijke appreciatie langzaam maar zeker doet groeien. Brie Larson speelt in haar eerste hoofdrol in een serie Elizabeth Zott, een jonge vrouw die afgestudeerd is Master in de chemie maar die door haar werkgever niet naar waarde geschat wordt en aan de kost komt als laborante. Ze is een buitenbeentje op het werk, heeft er geen vrienden en luncht in haar eentje.. Dat verandert wanneer ze dokter Calvin Evans (Lewis Pullman) ontmoet. De twee vinden elkaar in hun liefde voor elkaar en voor de wetenschap, maar leren al snel dat de onvoorspelbaarheid van het leven de enige factor is die zich niet wetenschappelijk laat vatten.

29. Schmigadoon! (S2) – Apple TV+

Het fijne aan Apple TV+ is dat Apple zijn streamingdienst nog steeds als een soort van hobbyproject beschouwt en dat ze dus nog risico’s durven nemen. Zo losten ze in het afgelopen jaar Drops Of God, een Frans-Japanse serie waarin wijnproeverij een grote rol speelt en hoewel die serie erg goed was, bleek daar niet al te veel volk op te zitten wachten. Op dezelfde manier kreeg Schmigadoon! een tweede seizoen. In 2021 zagen we in die gekke show hoe Josh (Keegan-Michael Key) en Melissa (Cecily Strong) vast kwamen te zitten in een vrolijk musicalland, op zoek naar ware liefde. Aan het begin van het tweede seizoen heeft het koppel de ware liefde gevonden, maar al snel neemt de sleur van de echte wereld en problemen van het koppel om zwanger te proberen worden een stevige hap uit hun geluk. Twee jaar na de gebeurtenissen in het eerste seizoen besluiten de twee opnieuw op zoek te gaan naar Schmigadoon! Net wanneer ze die zoektocht willen opgeven, botsen ze op Schmicago!, een musicalland dat heel wat donkerder is dan Schmigadoon! met heel wat meer verleiding, seks, geweld en misdaad. De recensies voor dit tweede seizoen waren beduidend beter dan van het eerste en het is in deze serie erg smullen van de metahumor en verwijzingen naar bekende musicals. Van dit soort nicheseries mag Apple er van ons nog veel maken.

30. I’m A Virgo – Prime Video

De hoofdpersoon mag dan wel een vier meter grote reus zijn, I’m A Virgo is veel meer dan absurdisme alleen. Het mag dan absurd klinken als premisse, bedenker Boots Riley is doodserieus. In het openingsshot van de reeks zien we een gigantische baby. Riley kiest er dus voor om al na de geboorte van Cootie (Jharrel Jerome) te starten en geeft ook nergens een verklaring voor de groot uitgevallen baby. Daarna maken we een sprong naar Cootie (Jharrel Jerome) als negentienjarige en een jongeman die niets weet van de buitenwereld, nog nooit vrienden heeft gehad, nog nooit verliefd is geweest, nog nooit seks heeft gehad en ook zichzelf niet kent. Door die beperkte kennis over zichzelf en de buitenwereld kan Cootie ook niet de beste beslissingen maken omdat hij nooit eerder fouten heeft kunnen maken. In dit verhaal over puberen en opgroeien weet Riley veel samen te brengen. Niet alleen zit I’m A Virgo vol visuele vondsten en worden er mooie dingen gedaan met miniaturen en perspectieven, maar de reeks maakt vooral ook het hart van zijn hoofdpersoon voelbaar.

Meer
Lees meer...