De Europese Commissie heeft Google een recordboete van 4,3 miljard euro gegeven. Dat is de hoogste boete ooit voor een individueel bedrijf. Google zou zijn dominante positie van z’n besturingssysteem Android op mobiele toestellen misbruiken. Uiteraard gaat Google nog in beroep.
Android is het mobiele besturingssysteem van Google. De technologiereus eist dat alle fabrikanten van Android-smartphones bepaalde apps van Google op voorhand installeren op nieuwe toestellen. Zo hebben alle smartphones van bijvoorbeeld Samsung, HTC en Huawei altijd de apps Google Search en Google Chrome. Ze worden ook nog eens beloond als Google de enige zoekfunctie is die vooraf wordt geïnstalleerd. En dat is volgens de Europese Commissie misbruik maken van een dominante positie.
Google Search en Chrome
Gebruikers zouden zo veel minder de intentie hebben om andere apps te installeren, stelt de Europese Commissie. In Europa werken negen op de tien smartphones met Android (wereldwijd is dat vier op vijf). Er zijn ook cijfers die bewijzen dat gebruikers alternatieven zouden overwegen als ze zelf een zoekfunctie moeten instellen. Zo zouden gebruikers met een toestel waarop Google Search staat de functie in 95 procent van de zoekopdrachten gebruiken. Bij Windows Mobile, waar de app niet op staat, zou dat minder dan een kwart zijn.
De Europese Commissie tilt zwaar aan misbruik van een dominante positie en gelooft dat Google hiermee innovatie door andere partijen in de weg staat. Google is het daar niet mee eens en gaat in beroep tegen de enorme boete.
Het is al de tweede keer dat Google bestraft wordt door de Europese Commissie. Zo heeft het ook zijn app Google Shopping voorgetrokken door die bovenaan te plaatsen bij zoekopdrachten. Dat kostte Google toen ook al 2,4 miljard euro. En het zit er dik in dat Google binnenkort nog een boete aan z’n been heeft, want er loopt onderzoek naar de tool AdSense.