Google trekt Android-licentie van Huawei in, ook Intel en Qualcomm bannen het bedrijf

Huawei heeft er een enorm slecht weekend op zitten. Nadat het bedrijf op de zwarte lijst werd gezet door Amerikaans president Donald Trump, trok Alphabet, het moederbedrijf van Google, de Android-licentie van het bedrijf in. Niet veel later volgden ook hardwareproducenten Intel, Qualcomm en Broadcom in het bannen van het Chinese bedrijf. Hoewel Huawei zich al een tijdje aan het voorbereiden was op dergelijke maatregelen, kan de impact niet onderschat worden.

“Deze regering zal al het mogelijke doen om Amerika veilig en welvarend te houden en om Amerika te beschermen tegen buitenlandse tegenstanders die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden creëren en uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS.” Met die boodschap kondigde het Witte Huis het decreet aan, waardoor Huawei en zo’n 70 geaffilieerde bedrijven op een zwarte lijst kwamen te staan. Niemand op die zwarte lijst mag componenten en technologie van Amerikaanse bedrijven gebruiken zonder de toestemming van de Verenigde Staten.

En dat leidde gisteren tot een eerste Amerikaanse bedrijf dat z’n samenwerking met Huawei stopzette. Alphabet, het moederbedrijf van Google, kondigde aan de Android-licentie van Huawei in te trekken. “We leven alleen maar het decreet na en kijken wat de implicaties ervan zijn”, wist een woordvoerder van Google te zeggen aan technologiewebsite The Verge. Maar het bleef natuurlijk niet bij Google alleen, want niet veel later schaarden ook Intel, Qualcomm en Broadcom zich achter die Huawei-ban. Het Chinese bedrijf ziet zo dus niet alleen z’n software maar ook een groot deel van z’n chipproductie wegvallen.

AOSP

Voor bestaande Huawei-gebruikers lijkt er voorlopig weinig te veranderen. “Google Play en de beveiliging van Google Play Protect zullen blijven functioneren op bestaande Huawei-apparaten”, bevestigde een Google-woordvoerder aan Reuters. Ook veelgebruikte apps zoals Gmail, YouTube en de Chrome-browser zullen beschikbaar blijven voor wie al een Huawei-smartphone heeft en zullen ook geüpdatet kunnen worden, aangezien die updates verlopen via de Google Play Store. Updates van het besturingssysteem zelf zijn een andere zaak. Die verlopen niet via de Play Story maar via de smartphoneproducenten en zullen dus naar alle waarschijnlijkheid niet meer doorgevoerd kunnen worden.

Huawei zal voor z’n aankomende smartphones dus geen gebruik maar kunnen maken van Android en is daardoor beperkt tot Android Open Source Project (AOSP), een eenvoudiger, open source-besturingssysteem van Google. Met die AOSP heeft het ook geen toegang meer tot grote Google-apps en verschillende diensten van de techgigant.

Huawei is voorbereid

Maar het blijft uiteraard niet bij software alleen. Ook Intel, Qualcomm en Broadcom, drie van de grootste producenten van chips ter wereld, hebben hun samenwerkingen met Huawei met onmiddellijke ingang stopgezet. Vooral Intel zal gemist worden, want het voorzag het Chinese bedrijf van serverchips en processoren voor z’n laptops. De impact van de Qualcomm- en Broadcom-ban zal eerder beperkt blijven, aangezien Huawei z’n eigen smartphoneprocessoren en -modems produceert.

Huawei zou zich ook al een tijdje aan het voorbereiden zijn op dergelijke maatregelen. Zo zou het een voorraad chips hebben aangelegd waarmee ze al zeker drie maanden zouden toekomen. Het bedrijf is ook al even bezig met het ontwikkelen van eigen besturingssystemen als alternatieven voor Android en Windows. En dat zal dus nodig zijn, want hoewel die laatste nog niets heeft bekend gemaakt, is de kans groot dat ook Microsoft zich achter het besluit van de Amerikaanse regering schaart en Huawei dus helemaal zonder software dreigt te vallen.

Meer
Lees meer...