Google gaat (oud-)werkneemsters 118 miljoen dollar betalen na klachten over genderdiscriminatie

Google zal een bedrag van in totaal 118 miljoen dollar (zo’n 112 miljoen euro) betalen aan meer dan 15.000 vrouwelijke werknemers. Het gaat om een minnelijke schikking in de rechtszaak die enkele vrouwelijke werknemers van Google aanspanden tegen het bedrijf. De vrouwen meenden dat Google vrouwen minder betaalde in dezelfde of evenwaardige functies als mannen.

Ongeveer 15.500 vrouwelijke werknemers van Google zullen een schadevergoeding krijgen omdat ze op basis van hun gender gediscrimineerd werden door het bedrijf. Google stemt zo in met een minnelijke schikking in een zaak die vier werkneemsters aanspanden.

Genderdiscriminatie

De aanklacht werd ingediend door Kelly Ellis, Holly Pease, Kelli Wisuri en Heidi Lamar, vier werkneemsters die 2,5 jaar tot 10,5 jaar voor Google werkten. Het ging om vrouwen van verschillende niveaus binnen het bedrijf: van een leerkracht uit het Google’s Children Center tot een manager. De vier namen het in hun aanklacht op voor alle vrouwen in een gelijkaardige situatie.

Het ging om vier schendingen van de California Equal Pay Act. Zo zouden (1) vrouwen lager aangeschreven jobs krijgen en (2) ging het daarbij om jobs waar minder geld verdiend werd. Verder (3) maakten vrouwen trager en minder promotie dan mannen en werden ze (4) minder betaald om gelijkaardige jobs uit te oefenen.

118 miljoen dollar

Google heeft nu ingestemd met een minnelijke schikking waarbij het 118 miljoen dollar (112 miljoen euro) zal uitbetalen aan 15.500 werkneemsters in 236 verschillende jobs. Naast de uitbetaling van 118 miljoen dollar zal Google ook een derde partij inschakelen om de rekrutering van Google te analyseren. Daarnaast zal ook een onafhankelijke werkeconoom aangenomen worden om de betalingen te controleren. Deze schikking moet wel nog goedgekeurd worden door een rechter die een uitspraak zal doen op 21 juni.

De aanklagers zijn alvast tevreden met de schikking. “Als een vrouw die haar hele carrière in de techindustrie heeft gewerkt, ben ik blij dat de stappen die Google bereid is te nemen, zullen bijdragen tot meer gelijkheid voor vrouwen. Google is als sinds z’n oprichting een leider binnen de techindustrie. Daardoor hebben ze de kans om een leider te zijn op het vlak van inclusiviteit en gendergelijkheid in tech.”

Meer
Lees meer...