Left Right
scrollTop top

‘Gossip Girl’ is terug en helemaal aangepast aan deze tijd, wij spraken met jonge talenten Savannah Lee Smith en Emily Alyn Lind


Bij HBO Max, wiens titels bij ons te bekijken zijn via Streamz, hebben ze besloten om Gossip Girl nieuw leven in te blazen. Het tienerdrama dat onder andere Blake Lively haar doorbraak bezorgde is alweer negen jaar geleden afgelopen, maar blijft ongekend populair. De nieuwe reeks werd in de pers al snel een reboot genoemd, maar is eigenlijk een verderzetting. Een versie van Gossip Girl in de wereld van 2021. Een Gossip Girl 2.0, eigenlijk. Wij mochten samenzitten met de jonge talenten Savannah Lee Smith en Emily Alyn Lind, die respectievelijk Monet en Audrey spelen.

Savannah Lee Smith: Deze Gossip Girl heeft mijn leven veranderd. Letterlijk: het is m’n allereerste rol als actrice. Het is een droom die uitkomt. Een eerste rol krijgen is altijd bijzonder. Als je kan zeggen dat je eerste rol verwant is aan een legendarische serie die zich afspeelt in de stad waar ik verliefd op ben geworden… Ja, wat kan je nog meer vragen?

Emily Allyn Lind: Als dan ook het schrijfwerk nog eens zo goed is en je hebt een cast die het ook onderling meteen goed met elkaar konden vinden, dan weet je: dit is een ervaring om nooit te vergeten.

Zoals je zelf al zei Savannah: Gossip Girl is een behoorlijk legendarische reeks. Je kan rondleidingen in New York volgen die je langs de locaties van de show brengen. Hebben jullie het origineel gezien?

Emily: Ik heb het gezien, maar al een hele tijd geleden. Het is niet zo dat ik het nog eens ben beginnen kijken toen ik wist dat ik in Gossip Girl zou gaan spelen. Ik wilde enerzijds niet zenuwachtig worden en de druk op mezelf niet verhogen, maar ik wilde ook voorkomen dat ik dingen zou gaan kopiëren van de vroegere acteurs.

Savannah: De serie speelt zich af in dezelfde wereld, daarom dat we zelf niet zo graag spreken over een reboot. De bedoeling was om dezelfde toon en hetzelfde gevoel te behouden, maar we zijn wel andere mensen. Dus mag het ook anders en vernieuwend en fris zijn.

Is het geen groot risico om een serie als Gossip Girl terug te brengen? Het is een show met een grote aanhang, nog steeds. Dat zijn veel mensen die teleurstelling kunnen voelen.

Emily: Dat gevoel is echt verschrikkelijk! Er gaan altijd mensen zijn die teleurgesteld zijn omdat het naar hun gevoel niet genoeg hetzelfde is dan het voorgaande. Ik wil gewoon voor mezelf tevreden kunnen zijn, los van hoe de reeks ontvangen wordt. Als we er ons eigen ding mee hebben kunnen doen, ben ik blij. De hele ploeg heeft zijn stinkende best gedaan om er iets moois van te maken, de rest hebben we niet in de hand.

Savannah Lee Smith & Emily Alyn Lind – © Isopix

Jullie tonen ook hoe het roddelen in 2021 ook heel anders is. Ging het in de eerste reeks nog om een blog, dan speelt het gebeuren zich nu af op sociale media. Hoe is het dan om bijna van de ene dag op de andere beroemd te worden omdat je in Gossip Girl speelt?

Emily: Ik draai mee in de film- en televisiewereld sinds ik een kind was. Dat maakt dat ik het al wel wat gewend ben om met een zekere mate van bekendheid om te gaan. Al de aandacht was dus geen grote schok voor mij, maar het is wel véél. (lacht)

Savannah: Voor mij is het wel redelijk nieuw allemaal. Op Instagram bijvoorbeeld had ik nooit meer dan een paar duizend volgers. Ondertussen zit ik aan 42.000 en de reeks is nog maar net begonnen.

Emily: Als je binnen tien jaar deze video terugkijkt, heb je misschien 35 miljoen volgers. (lacht)

Savannah: Hahaha, stel je voor! Nu, het is wel cool om een platform te hebben. Enerzijds is het gewoon hoe het werkt vandaag en werk je via sociale media mee aan je bekendheid en dus aan je carrière. Anderzijds kan ik dat platform nu ook gebruiken om het te hebben over thema’s en goede doelen die me nauw aan het hart liggen. Ik denk dat wij ook niet het soort celebrity’s zijn die mysterieus willen blijven. Laat ons maar connecteren met onze fans!

Het lijkt me ook gewoon heel moeilijk om in deze tijd nog mysterieus te zijn.

Emily: Het is ook wel een thematiek die we in de show aanraken. Er zijn personages die meer delen over zichzelf dan anderen. Ik denk dat iedereen het wel fijn vindt dat niet ALLES over je geweten is, dat je nog een stiekem geheim kan hebben. Maar de mystiek die tot op de dag rond een figuur als Bob Dylan hangt, ik denk niet dat dat vandaag nog kan.

Woke in de eigen levens

Sinds het einde van Gossip Girl is televisie ook heel erg veranderd. Televisiereeksen zijn nu heel erg bezig met representatie terwijl de originele Gossip Girl nog ging om blanke en hetero personages. Dat is nu duidelijk anders. In aanloop naar de première is er veel geschreven over het ‘woke’ zijn van deze nieuwe reeks.

© HBO Max

Savannah: Ik vind praten over wokeness niet altijd makkelijk. Gossip Girl is woke omdat wij woke zijn in onze eigen levens. Er zijn bepaalde dingen die je in 2021 niet meer kan zeggen. Dat is niet iets waar wij onszelf voortdurend aan moeten herinneren, het is gewoon iets dat je niet meer doet, punt. Zelf zou ik de reeks eerder reflectief noemen dan woke. De personages zijn zo divers omdat de wereld zo is. En de televisie kan helpen om het bewustzijn rond de diversiteit in de wereld verder aan te wakkeren.

Emily: Gossip Girl is teruggebracht om het beter te doen passen in deze tijd. Dan moet je vooral authentiek en divers kunnen zijn.

Savannah, je hebt al gesproken over het kunnen zijn van een rolmodel voor jongeren.

Savannah: Ja, in mijn tienerjaren zag je geen biseksuele personages op televisie. Maar ook: mijn personage is gekleurd én gaat naar een eliteschool. Zonder dat dat een probleem of een thema in de reeks hoeft te zijn. Op dat vlak hebben we echt vooruitgang gemaakt de laatste jaren.

Emily: Zolang de jongeren van vandaag het gedrag van Monet niet gaan kopiëren, is het goed voor mij. (lacht)

Savannah: Goeie kanttekening, Monet kan best angstaanjagend zijn. (lacht)

Gossip Girl speelt zich af op een school. Hoe waren jullie daar?

Savannah: Het is op school dat ik ben beginnen acteren. Mijn eerste liefde was muziek, maar ik wilde niet in het koor om daar religieuze hymnes te staan zingen. Dus koos ik voor de musicals. Daar is mijn liefde voor acteren ontstaan. Daarna ben ik dan verder gaan zoeken: lessen fysieke comedy, drama. Ik heb de muziek nog niet opgegeven, maar het is wel dankzij school dat ik ben beginnen acteren.

Emily: Het is grappig, maar eigenlijk lijk ik behoorlijk op mijn personage Audrey. Zij houdt heel erg van de klassieke filmdiva’s: Audrey Hepburn, Bette Davis, Lauren Bacal. Heel m’n familie is altijd met films bezig geweest dus m’n eerste familieherinneringen zijn ook m’n grootouders of m’n ouders en ik die samen naar films kijken. Ik herinner me dat ik van The Sound Of Music hield, van oude zwart-wit films en van Charlie Chaplin. Als vierjarige deed ik audities en niet veel later ging ik mee naar het filmfestival van Cannes. Dus ja, de kinderen op school begrepen niet altijd waar ik mee bezig was, maar het stond in de sterren geschreven dat ik zou gaan acteren. (lachje)  

Gossip Girl (2021) is op Streamz te zien sinds 9 juli aan het tempo van één aflevering per week. Elke vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering, zes weken lang. De zes volgende afleveringen verschijnen later, in het najaar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…