Hoor jij “green needle” of “brainstorm”? Nieuw raadsel verovert het internet

Er gaat een nieuw raadsel rond op het internet. In een geluidsfragment kan je namelijk zowel “green needle” als “brainstorm” horen. Twee woorden die totaal niet op elkaar lijken en absoluut niet zoals elkaar klinken, maar toch kan je ze allebei horen in het fragment.

Een nieuwe TikTok gaat op dit moment viraal. Het gaat om een filmpje van TikTokker Emily Sophie. In het filmpje hoor je enkel een geluid. Maar dat geluid is enorm verwarrend.

“Green needle” en “brainstorm”

In de TikTok, die maar liefst 5,7 miljoen keer bekeken werd, zie je Emily en krijg je de boodschap dat je “enkel het woord kan horen waar je aan denkt”. De woorden in kwestie zijn “green needle” en “brainstorm”. En ja, het gaat echt om hetzelfde fragment.

De video werd ook al gedeeld op Twitter, waar hij ondertussen al meer dan 2,5 miljoen keer bekeken werd. De reacties zijn ook daar allemaal even verward. Want hoe is het mogelijk dat je de twee woorden kan horen afhankelijk van welk woord je wil horen.

@emilysophie.m

Watch it twice and try both words ? ##mindblown ##greenneedle ##brainstorm ##greenneedleorbrainstorm

♬ Shoutout to the dead creators using this for likes – redlobsterz

Niet nieuw

Het fragment is niet nieuw. In 2018 dook het namelijk al een keertje op via sociale media. Het gaat om het geluid van een speelgoedje van de kinderreeks Ben 10. Dat speeltje zou simpelweg “Brainstorm” moeten zeggen, de naam van een van de personages. Maar toch kan je ook “green needle” horen wanneer je het probeert te horen.

Valerie Hazan, expert in gehoor- en fonetische wetenschappen aan University College London, legde het in 2018 al uit aan Huffington Post. Zij spreekt van een perceptieschakelaar, die werkt zoals een lichtschakelaar. Door een bepaald woord te willen horen, bereiden je hersenen zich al voor om dat geluid te horen en zullen de geluidssignalen die je ontvangt ook makkelijker omgezet worden naar dat woord. Door die schakelaar dus op “brainstorm” of “green needle” te zetten, hoor je dat woord.

Meer
Lees meer...