Grieken betalen het meest voor elektriciteit in EU

Griekenland heeft al twee opeenvolgende dagen de hoogste elektriciteitsprijs in de EU. Dat blijkt uit de tarieven op de day-aheadmarkt, de handel in elektriciteit voor de volgende dag, die werden waargenomen door de nieuwssite Euractiv.

Waarom is dit belangrijk?

De gas-, olie-, en elektriciteitsprijzen lieten vorig jaar al recordcijfers optekenen in Europa, en door de oorlog in Oekraïne woekert de energiecrisis verder.

Op 18 april werd de groothandelsprijs van een megawattuur vastgesteld op 255,95 euro, terwijl hij een dag later omhoogschoot tot 287,45 euro: een stijging met 12,3 procent binnen één dag. Het beeld verandert niet voor 20 april, zoals de onderstaande kaart laat zien.

Gegevens van de Hellenic Regularatory Authority for Energy (RAE)

De top drie landen met de duurste elektriciteit wordt vervolledigd door twee andere Balkan-landen: Bulgarije heeft met 242,77 euro per megawattuur de op één na hoogste stroomprijs, Roemenië met 241,10 euro per megawatteur de op twee na hoogste.

“Geïmporteerd probleem”

De Griekse regering zegt maatregelen te willen nemen om aan de escalerende energiecrisis het hoofd te bieden. Zo beloofde de centrumrechtse premier Kyriakos Mitsotakis de financiële steun uit te breiden om de laagst mogelijke energieprijzen voor consumenten, huishoudens en bedrijven te bereiken.

Volgens Mitsotakis zijn de hoge energieprijzen een “geïmporteerd probleem”; daarom blijft hij oproepen tot maatregelen die voor de hele eurozone gelden. Tijdens een EU-top eind maart verzocht hij zijn ambtsgenoten nog om het eens te worden over het aftoppen van de gasprijzen, maar vooralsnog bestaat er geen consensus hierover.

De oppositie van haar kant beschuldigt de regering ervan het “energiekartel” van het land niet te willen aanpakken. “De regering vraagt om oplossingen van Europa, zodat ze moet ingrijpen in de buitensporige winsten van het Griekse energiekartel, dat de kosten volledig afwentelt op de consumenten”, citeert Euractiv Socrates Fammelos, een linkse wetgever van de belangrijkste oppositiepartij Syriza.

Aardgas

Aardgas is de belangrijkste energiebron voor de elektriciteitsproductie in Griekenland, volgens gegevens van Statista. Het mediterraanse land importeert 40 procent van zijn gas uit Rusland; daarnaast heeft het ook contracten met Azerbeidzjan en Algerije.

(ns)

Meer
Lees meer...