Groen bereid tot federale regeringsdeelname als nodig

Na de verkiezingen gaf Groen aan dat de partij zowel op Vlaams als federaal niveau naar de oppositie zou trekken. Maar covoorzitter Nadia Naji lijkt daar nu op terug te komen. Ze sluit regeringsdeelname niet uit, al lijkt het weinig realistisch.

In een interview op Radio 1 keerde Nadia Naji, covoorzitter van Groen, terug op de eerdere uitspraken van de partij. “We hebben altijd gezegd dat eerlijk klimaatbeleid en rechtvaardigheid voor ons belangrijk zijn”, benadrukt Naji. Hoewel de partij na de verkiezingen van 9 juni liet optekenen dat ze “geen rechtse regering gaan depanneren” en zich voorbereidde op een oppositierol, stelt Naji nu dat regeringsdeelname niet volledig uitgesloten is.

Vivaldi-coalitie: een mogelijkheid?

Naji blijft echter kritisch. Ze uit haar bezorgdheid over de mogelijke verlaging van klimaatambities, terwijl er wereldwijd steeds meer klimaatrecords worden verbroken. “Een doorgedreven flexibilisering van de arbeidsmarkt zorgt ook voor minder duurzame jobs. Daar gaan we niet zomaar instappen”, waarschuwt ze.

Hoewel de voortzetting van de huidige Vivaldi-regering onwaarschijnlijk lijkt door de verliezen van Groen en Open Vld, sluit Naji een doorstart niet uit. Theoretisch kan een nieuwe Vivaldi-coalitie gevormd worden met een krappe meerderheid van 76 zetels. “Daar is niet op voorhand een veto over,” zegt Naji. “Dat zal afhangen van de inhoud van het project.”

Groen blijft realistisch

Toch blijft Naji realistisch over de situatie. Ze erkent dat het logisch is dat de partijen die de verkiezingen hebben gewonnen, als eerste aan tafel zitten om een akkoord te sluiten. “Dat is gewoon de logische eerste keuze”, zegt ze.

Ondanks alles benadrukt Naji dat Groen bereid is om verantwoordelijkheid te nemen als dat nodig is. “We hebben altijd al onze verantwoordelijkheid genomen. We zullen die nemen als het ertoe doet,” besluit ze. “Maar momenteel ziet het ernaar uit dat we in de oppositie zullen zitten.”

Meer
Lees meer...