Groen blijft hoopvol en vertrouwt nog steeds op voorzittersduo Naji en Vaneeckhout

Ondanks een tegenvallend resultaat in Vlaanderen, blijft de stemming bij Groen optimistisch. De partij richt haar blik nu al op de lokale verkiezingen in oktober. Het voorzittersduo Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout behoudt het vertrouwen en blijft aan het roer.

Groen haalde 7,3 procent van de stemmen op de Vlaamse lijsten, goed voor 9 zetels in het Vlaams Parlement. In de Kamer bleef Groen steken op 6 zetels, na verlies in onder andere Limburg en West-Vlaanderen. Daarentegen wist Groen in grote steden zoals Gent en Leuven goede resultaten te behalen. In Gent behaalde de partij zelfs 22 procent op federaal niveau en werd de grootste partij. In Brussel boekte Groen ook winst, waarbij Elke Van den Brandt het initiatief mag nemen om in de Nederlandse taalgroep een regering te vormen.

In hun toespraak benadrukten covoorzitters Naji en Vaneeckhout de positieve punten en de vooruitzichten voor de toekomst. Wouter Devriendt, een prominent lid van Groen, gaf in De Morgen aan dat de basis voor groei is gelegd en dat er geen spanningen binnen de partij zijn. “Ons resultaat was zeker niet slecht. Er is dus geen enkele aanleiding voor spanningen”, zegt Devriendt.

Focus op lokale verkiezingen

Groen zet vol in op de lokale verkiezingen, waarbij er volgens Devriendt nog stemmen te rapen zijn. Hij benadrukt de sterke punten van de partij, zoals groene economie en mobiliteit. Wel plaatste hij een kritische noot bij de campagne en gaf aan dat Groen meer moet zijn dan enkel gender en Gaza.

Met het thema gender wist Groen laat in de campagne nog te scoren, wat boegbeeld Petra De Sutter veel positieve commentaren en stemmen opleverde. De vraag is nu hoe De Sutter bij de gemeenteraadsverkiezingen ingezet zal worden. In Gent heeft Vooruit zich losgemaakt van het kartel met Groen en een samenwerking met Open Vld aangegaan. Een mogelijke confrontatie tussen De Sutter en burgemeester Matthias De Clercq kan interessant worden. De Sutter zelf houdt alle opties open maar ziet een directe confrontatie voorlopig niet gebeuren.

In Antwerpen wordt een mogelijke samenwerking tussen Groen en Vooruit overwogen, vooral na de sterke prestaties van PVDA.

Nieuwe voorzitters?

Hoewel Naji en Vaneeckhout voorlopig op hun post blijven, gaan er geruchten over een mogelijke exit als de resultaten in oktober tegenvallen. De naam van De Sutter circuleert als mogelijke vervanger, wat haar inzet in Gent zou compliceren. De partij moet bovendien besparen vanwege verminderde dotaties, wat tot onvrede leidt.

Meer
Lees meer...