Groene tax shift komt eraan: minder taks op elektriciteit, meer op aardgas en stookolie

Minder belastingen op elektriciteit en meer op fossiele brandstoffen. Dat is de groene taxshift die de ministers van Energie in België afgesproken hebben. Binnenkort wordt het zichtbaar op je energiefactuur. 

Wie z’n elektriciteitsfactuur vergelijkt met de factuur voor aardgas of stookolie om het huis te verwarmen, die weet het wel: die eerste wordt serieus zwaarder door een pak taksen, de tweede factuur is veel simpeler, en daardoor ook lager. Want bij elektriciteit komen extra heffingen, maar ook btw, extra bijdragen en andere taksen er nog bij. In totaal stijgt zo de factuur van stroom tot de helft extra. Bij stookolie en aardgas is dat gemiddeld maar zo’n kwart extra belastingen.

Die hogere belasting is niet logisch. Want als je het principe van ‘de vervuiler betaalt’ toepast, dan zouden net die fossiele brandstoffen meer belast moeten worden. Stookolie is veruit het meest belastend voor het milieu, als je kijkt naar de CO2-uitstoot. Ook aardgas is niet zo ‘proper’, de CO2-uitstoot is ook stevig. Elektriciteit is een mix van energiebronnen: in België domineert kernenergie, met geen CO2-uitstoot. En daarnaast zit er groene bronnen bij natuurlijk: wind, water en zon.

Omslag organiseren

Dat moet dus anders: die eerste fossiele brandstoffen moeten meer belast worden, die tweede bron, elektriciteit, moet naar omlaag. Dat principe zijn de ministers van Energie overeen gekomen: federaal minister Marie-Christine Marghem (MR), Vlaams minister Bart Tommelein (Open Vld), Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) en Brussels minister Céline Fremault (cdH). Hoe het er concreet zal uitzien is nog niet duidelijk. Maar het clubje ministers moet wel overeen komen: het kluwen aan bevoegdheden maakt dat allerlei takken van de overheid belastingen heffen en de factuur dus zo zwaar aangedikt wordt.

Bovendien is de zware factuur voor stroom ook een beetje het gevolg van het succes van groene stroom. Veel maatregelen om zonnepanelen of isolatie aan te moedigen worden betaald met extra taksen op elektriciteit. Meer groene stroom betekent dus meer taksen op de factuur voor elektriciteit. En dat willen de ministers dus omgooien.

De ministers willen uiteindelijk dat je huis verwarmen met elektriciteit een alternatief wordt. Maar vandaag is dat het nog lang niet: slechts 8 procent van de Vlamingen verwarmt met stroom. Daartegen staat een gigantische 69 procent die met aardgas verwarmt. Warmtepompen, die op stroom werken, zijn door de hoge belasting op stroom niet zo interessant. Maar die nieuwe shift zou dat dus moeten veranderen.

istock
Meer
Lees meer...