Groepswerk gaat beter als je samen koffie drinkt

Groepswerk gaat beter als je samen koffie drinkt

We weten allemaal dat koffie een lifesaver is tijdens het studeren en werken. Maar wist je dat het zelfs meer doet dan je energie geven om je taken af te werken? Blijkbaar verbetert koffie zelfs het teamwork. Voor je volgende taak of (her)examen spreek je dus best af in een koffiebar met je klasgenoten!

Volgens een studie die werd gepubliceerd in Journal of Psychopharmacology, zou een kopje koffie (met cafeïne) jou en je groep stimuleren om beter te werken aan jullie taak. Hierdoor waren de resultaten van het groepswerk ook veel beter dan degenen die geen koffie dronken.

Twee experimenten, één antwoord

Onderzoekers van de universiteit van Ohio hebben twee experimenten gedaan op studenten. Voor het eerste experiment moesten 72 koffiedrinkers geen koffie meer drinken totdat de studie startte. Eens het experiment was begonnen, werden de deelnemers in twee groepen verdeeld. De eerste groep mocht een kop koffie drinken en de smaak beoordelen. De tweede groep mocht dit pas doen aan het einde van het experiment.

De deelnemers werden opnieuw in kleinere groepen gesplitst. Ze kregen de opdracht om sociale en economische ongelijkheid gedurende 15 minuten te bespreken. Nadien moesten ze hun eigen prestaties en die van de andere deelnemers evalueren.

Degenen die eerder koffie dronken kregen een betere beoordeling dan die het niet deden. Volgens onderzoeker Amit Singh zou dat te maken hebben met alerter willen zijn in een groep. “We geloven dat als mensen alerter zijn, ze zichzelf en andere groepsleden meer zien bijdragen”, zegt hij in The Independent. “En dat zorgt voor een positievere houding.”

Voor het tweede experiment moesten 61 studenten koffie drinken, maar de ene helft kreeg wel decafeïne. Ook hier moesten ze zichzelf en elkaar beoordelen. De deelnemers met cafeïnehoudende koffie kregen (alweer) betere resultaten omdat hun alertheid gewoon beter was.

Na enkele analyses concludeerden de onderzoekers dat mensen die koffie dronken (met cafeïne) in groep niet snel afweken van het onderwerp. “Ze praten over meer relevante dingen na het drinken van cafeïnehoudende koffie,” voegde Singh toe.

Gesponsorde artikelen