110.000 fans in Groningen voor concert van Rammstein, maar dat mag misschien niet doorgaan

Rammstein en zijn vele fans staan in Groningen voor spannende momenten. De Duitse metalband zou daar vanavond en morgenavond optreden voor telkens 110.000 mensen, maar dat concert staat nu op de helling. Reden daarvoor is een klacht van de Natuurbeschermingswacht tegen de uitzondering die Rammstein kreeg op geldende geluidsnormen in dat gebied.

Rammstein en de in opspraak geraakte frontman Till Lindemann pakken geregeld uit met gigantische concerten op ongewone locaties. Zo stond de Duitse metalband enige tijd terug in Oostende. Deze keer is Groningen de place to be. Daar treedt Rammstein namelijk in principe op 6 en 7 juli op in het Stadspark, al bestaat de kans dat die concerten niet mogen doorgaan.

Reden daarvoor is een beslissing van het college twee weken geleden. Normaal mag in dat gebied geluid niet luider dan 100 decibel. Door de regel dreigde Rammstein er echter mee naar een andere locatie te verhuizen. Dat wilde Groningen niet laten gebeuren waardoor ze de groep de gevraagde uitzondering gaven tot 103 decibel. Dat verschil lijkt beperkt, maar door de manier waarop decibels gemeten worden, gaat het hier om een bijna dubbel zo hoog volume. De gemeente ging toen een gesprek aangaan met de omwonenden voor een “gepaste compensatie”. Dat zei wethouder Manouska Molema aan nu.nl.

Stichting Natuurbeschermingswacht

Begin deze week trok de Stichting Natuurbeschermingswacht uit Meppel echter naar de rechtbank om die beslissing van de stad Groningen aan te vechten. Zij menen dat het werkelijke volume nog veel luider zal zijn. Dat zou volgens de stichting niet alleen voor gehoorschade kunnen zorgen, maar ook voor schade aan de natuur. Rond het Stadspark leven namelijk heel wat vogelsoorten, waarvan velen nog aan het broeden zijn. Bij het verlenen van de vergunning aan organisator Greenhouse Talent zou daarbij geen rekening gehouden zijn. De rechter zou pas enkele uren voor de mogelijke start van het concert uitspraak doen over die klacht.

Meer
Lees meer...