Onrust door gemuteerd Brits coronavirus: volgepakte perrons en vrees voor voedselbevoorrading

De reisrestricties van veel Europese landen en een strenge Londense lockdown, beide een reactie op een nieuwe en meer besmettelijke variant van het coronavirus, zorgen stilaan voor chaos in het Verenigd Koninkrijk. De Franse beslissing om ook het vrachtverkeer aan banden te leggen dreigt zelfs de voedselbevoorrading te verstoren.

Het VK is geïsoleerd, en dat heeft niets met de brexit te maken. In een poging om een nieuwe, meer besmettelijke mutatie van het coronavirus op de Britse Eilanden te houden, en van het Europese vasteland, hebben heel wat Europese landen een inreisverbod vanuit het VK ingevoerd. Nadat Nederland gisteren een vliegverbod afriep, sloot ook ons land zijn grenzen voor alle trein- en luchtverkeer vanuit Groot-Brittannië. Nadien ging het snel, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Duitsland, Portugal … Allemaal hebben ze gelijkaardige maatregelen getroffen. Zelfs Koeweit heeft een inreisverbod voor reizigers vanuit het VK.

Hoofdstad in quarantaine

Nadat een zichtbaar geëmotioneerde Boris Johnson zaterdag een strenge lockdown afriep over Londen en Zuidoost-Engeland, waar de nieuwe virusstam prevaleert, stond de Britse hoofdstad de facto onder quarantaine. De minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei later dat de nieuwe beperkingen nog maanden kunnen gelden.

De maatregelen gingen in vanaf middernacht, en zaterdagavond stonden de Londense treinperrons afgeladen vol met mensen die eraan probeerden te ontsnappen.

Waar de meeste landen vooral personenverkeer vanuit het VK aan banden hebben gelegd, laat Frankrijk ook geen Brits vrachtverkeer meer toe voor minstens 48 uur. Of beter, de vracht zelf mag nog binnen, maar vrachtwagenchauffeurs niet. De facto betekent dat dat de vracht op boten gezet wordt en naar Frankrijk gestuurd. Ondertussen zitten duizenden chauffeurs vast in het Verenigd Koninkrijk. De haven van Dover is dan ook gesloten voor uitgaand verkeer, net als de Eurotunnel. Volgens de Britse pers vormden er zich ook zondag nog lange wachtrijen in het internationale treinstation van St.-Pancras in Londen. Passagiers probeerden vruchteloos nog een ticket te bemachtigen voor een van de laatste uitverkochte Eurostartreinen.

Voedselbevoorrading mogelijk in het gedrang

Er worden wel nog inkomende boten en treinen aanvaardt, maar vrachtwagenchauffeurs durven de oversteek naar de Britse Eilanden niet meer te maken. Ze vrezen namelijk dat ze er voor onbepaalde tijd gaan vastzitten. Aangezien op een doordeweekse dag zo’n 10.000 vrachtwagens het Kanaal tussen Calais en Dover oversteken, heeft dat een serieuze impact op de Britse toeleveringsketens

De Britse nieuwszender Sky News schrijft dat de Britse regering vreest dat de reisbeperkingen langer gaan duren dan 48 uur. Dan dreigt de voedselbevoorrading namelijk in het gedrang te komen. De Britse voedselfederatie (FDF) tweette gisteravond: ‘De opschorting van het begeleid vrachtverkeer van het VK naar Frankrijk, kan de levering van vers voedsel voor kerst en de export van Brits eten en drinken ernstig verstoren.’ Volgens de FDF moet de Britse regering de Fransen ‘zeer dringend overtuigen om begeleide vracht vrij te stellen van het verbod’.

De Europese lidstaten houden vanmorgen een crisisvergadering om een gecoördineerde aanpak te bespreken. Hoe dan ook gaan de Britten harde tijden tegemoet. Zelfs indien de overheid orde kan scheppen in deze chaos, dan nog dreigt een stilaan onvermijdelijke harde brexit de toeleveringsketens verder onder druk te zetten.

Meer
Lees meer...