De verpakkingsvoetafdruk van Coca-Cola is gelijk aan 108 miljard plastic flessen per jaar – en dat is meer dan een vijfde van ’s werelds plastic flessenvervuiling. Amper 10% wordt daarvan gerecycleerd wereldwijd.
In Europa is dat ‘al’ 30%, maar dat cijfer is ook relatief omdat de Europese Unie onder recyclage ook het verbranden van plastic in energiecentrales telt. En wetenschappers trekken steeds meer het effect daarvan in twijfel.
Coca-Cola heeft nu voor het eerst cijfers over z’n gebruik van plastic gegeven aan de Ellen MacArthur Foundation, die aandringt bij grote bedrijven en overheden om meer te doen om plastic vervuiling aan te pakken.
Coca-Cola blijkt jaarlijks 3 miljoen ton aan plastic verpakkingen te produceren. De cijfers – die het bedrijf in het verleden heeft geweigerd om bekend te maken – tonen de hoeveelheid plastic verpakkingen die Coca-Cola in 2017 produceerde.
Cijfers doen duizelen
Het bedrijf heeft niet de juiste schaal van zijn flessenproductie onthuld, maar wanneer je de verpakkingsvoetafdruk vertaalt in PET-flessen van 500 ml dan gaat het om ongeveer 108 miljard flessen per jaar, meer dan een vijfde van ’s werelds PET-flesproductie van ongeveer 500 miljard flessen per jaar. Dat komt neer op 200.000 plastic flessen van een halve liter … per minuut.
Ook Nestlé heeft cijfers gegeven. Het zegt 1,7 miljoen ton aan plastic verpakkingen te gebruiken elk jaar. Unilever geeft een cijfer van 610.000 ton en Danone 750.000 ton.
Wereldwijd wordt daarvan dus momenteel amper 10% gerecycleerd. Zeker 8 miljoen ton aan plastic-verpakkingen belandt elk jaar in zee.