Heb je al eens gehoord van ‘hangry’? Of word je zelf heel lastig als je honger hebt? Volgens experten zit het dus niet in je hoofd, maar bestaat hangry echt! We lichten even toe … Als we zin hebben, want we hebben honger!
Hangry wordt meestal gedefinieerd als slechtgehumeurd als je honger hebt. Misschien herken je het zelf niet meteen, maar vraag het eens even aan je lief of beste vriend(in). Zij zullen wel weten of jij last hebt van dat gevoel aangezien je de emoties meestal op je naasten afreageert. Hoewel je blijkbaar ook heel lastig kan doen tegen toevallige voorbijgangers, zoals die ene man op de bus die zo luid ademt … Denk niet dat er iets niet klopt met jou, volgens experten is hangry zijn echt een ding.
Hoe komt dat dan?
Volgens Deena Adimoolam, een assistent professor aan de Icahn School of Medicine in New York City, ligt dat aan onze bloedsuiker. “Als we niet eten, verlaagt de bloedsuiker”, zegt Deena in Health. De expert in endocrinologie en diabetes verklaart dat wanneer je bloedsuiker verlaagt, de hormonen cortisol en epinefrine worden vrijgegeven om het terug te verhogen. Maar die hormonen leiden blijkbaar tot irritatie en verklaren waarom we zo irritant zijn als we nog nog niet hebben ontbeten of gegeten.
Een ander hormoon, Neuropeptide Y, zou ook een rol spelen, voegt Adimoolam toe. Neuropeptide Y wordt aangetroffen in de hersenen en het autonoom zenuwstelsel. Het zorgt voor een hongerig gevoel als je lichaam voedsel nodig heeft. Het hormoon is blijkbaar ook gekoppeld aan agressie.
En wie zegt dat?
Ondertussen hebben wetenschappers ook onderzocht hoe hangry ontstaat en hoe koppels en geliefden tegen elkaar doen als ze hongerig zijn. In een studie aan de universiteit van Ohio werden 107 getrouwde koppels onderzocht. Zo bleek dat hoe lager het bloedglucosegehalte van de deelnemers was, hoe lastiger en agressiever zij deden tegen hun partners.
Bushman, één van de onderzoekers, benadrukte dat glucose een brandstof is voor de hersenen. “De zelfbeheersing om woede en agressieve impulsen aan te pakken, heeft energie nodig. En die energie wordt geleverd door glucose.” En zoals eerder vermeld, is er minder glucose aanwezig, dus minder energie. “Hoewel de hersenen slechts 2 procent van ons lichaamsgewicht bevatten, verbruiken ze ongeveer 20 procent van onze calorieën. Het is een zeer veeleisend orgaan als het gaat om energie,” voegde hij daaraan toe.
Het hangry-gevoel hangt volgens Adimoolam af van persoon tot persoon. “Maar hoe lager je bloedsuiker gaat, hangrier je wordt. Het is ons lichaams verdedigingsmechanisme om zo snel mogelijk voedsel te krijgen”, voegt ze daaraan toe.
Hangry bestrijden
Als je niet meer zo loco wil reageren terwijl je honger hebt, kan je wel enkele zaken toepassen. “Zorg voor gezonde hapjes met groenten, fruit en yoghurt, zodat je de honger kan ophouden tot de volgende maaltijd”, zegt Adimoolam. Het eten van drie volledige maaltijden per dag zal ook helpen om de honger en de gekoppelde irritaties te beperken.
Als je je hangry voelt en je kan nog niets eten, dan moet je volgens de professor mentaal of emotioneel belastende taken even vermijden tot je de kans krijgt om bij te tanken.
Goed, dan is het nu tijd voor een f*cking appel of zo …
I had eaten all my pack up by 11:45 (as per!), so I only have to wait another 6.5 BLOODY HOURS before I can have some more food! #hangry
— Matt (@TheArchimage) 18 september 2017