HBO-reeks ‘Mare Of Easttown’ blinkt niet uit in originaliteit, maar Kate Winslet was zelden beter

In elk televisiejaar zijn er enkele titels van HBO die ons laten zien wat televisie betekent op het allerhoogste niveau. Dit jaar moeten die series duidelijk nog komen. We waren vooral blij toen het eerste deel van de nieuwe reeks The Nevers erop zat, In Treatment is het opvoeren van een oud kunstje en Mare Of Easttown deelt wel heel veel DNA met Sharp Objects van een paar jaar geleden. Dat we Mare Of Easttown toch uitgekeken hebben ligt voor de volle 100 procent aan Kate Winslet.

Winslet speelt Mare, een politieagente in het kleine (fictieve) stadje Easttown. Mare kent iedereen in Easttown en heeft duidelijk haar hele leven daar doorgebracht. Easttown wordt niet meteen aanlokkelijk in beeld gebracht: de mensen zijn er somber en leven vaak op het randje van de armoede, het kleurgebruik in de reeks is van hetzelfde soort. Eén ding is meteen duidelijk: vrolijk zullen we niet worden van Mare Of Easttown.

Wanneer de moord op het jonge meisje Erin McMenamin op Mare’s bureau komt te liggen, wordt ze de zaak in gezogen. Mare Of Easttown is het soort reeks waarin meteen iedereen verdacht wordt: de tienervader Dylan die zoontje DJ niet zag zitten, de diaken die Erin als laatste gezien had en een verleden van verdachtmakingen rond pedofilie rond zich heeft hangen en zelfs Mare’s ex-man Frank die Erin beter blijkt te kennen dan hij deed uitschijnen.

Ongewassen haar

Toch kon het ons in de tweede aflevering al niet meer zo veel schelen wie Erin vermoord had. Mare Of Easttown is het meest interessant wanneer de reeks inzoomt op het leven van Mare: haar zoon heeft zichzelf van het leven beroofd door lang aanslepende mentale problemen en verslavingen, haar huwelijk is in de nasleep hiervan op de klippen gelopen en de zorg voor Kevins zoontje Drew kwam ook bij Mare te liggen omdat Drews moeder niet voor hem kon instaan wegens worstelingen met verslavingen. De moordzaak is wat ons betreft eerder bijzaak in een diepmenselijk drama.

HBO

Kate Winslet wilde Mare absoluut spelen zonder make-up en met ongewassen haar, gewoon omdat Mare niet het soort vrouw is die daar aandacht voor zou hebben. Ze is ook niet overdreven in conditie en voedt zich voornamelijk met junkfood. Een doodgewone, menselijke, vrouw dus.

Mare heeft dus een zwaar leven, maar ze klaagt er niet over. Ze gaat het aan en leeft haar leven. Ze doet haar job naar best behoren en toont medeleven als ze merkt dat mensen het zwaar hebben. Mare zorgt voor iedereen, behalve voor zichzelf. Het mooiste moment uit heel de reeks is datgene in de laatste aflevering waarin ze van haar dochter Siobhan het compliment krijgt dat ze van Easttown een beter stadje maakt door erin rond te lopen. We zijn het ermee eens, want ondanks haar scherpe kantjes is Mare een personage waar makkelijk sympathie voor op te brengen is. Toch lijkt ze te denken dat voor haarzelf alle hoop op een deugddoend leven vervlogen is, maar haar dochter en haar kleinkind wil ze koste wat het kost een beter leven geven dan dat van haar.

Kate Winslet was al heel lang niet meer zo goed

HBO

Mare Of Easttown is vooral sterk wanneer het toont hoe Mare van haar rouwproces is weggelopen. Er was immers gewoon geen tijd en geen emotionele ruimte voor. We zien hoe ze het nog steeds moeilijk vindt om over haar zoon te praten en ook met haar dochter Siobhan niet over het verleden praat. Wanneer Mr. Carroll – een buurtbewoner – haar na de dood van zijn vrouw vraagt over het verlies ooit geen pijn meer zal doen antwoordt Mare: “Nee, maar je leert dat de ijskast zichzelf niet vult, dat de rekeningen betaald moeten worden en dat de lakens ververst moeten worden.” Ziedaar, de motor van het leven.

Net als soortgelijke reeksen kent Mare Of Easttown net die ene plottwist te veel en er wordt iets te veel DNA gedeeld met Sharp Objects, een HBO-reeks van 2018, om een blijvende indruk na te laten. In die reeks speelde Amy Adams een journaliste die terugkeerde naar het dorpje waar ze opgroeide omdat er een jong meisje vermoord en een tweede meisje verdwenen was. Dat lijkt wat ons betreft net iets te veel op elkaar, maar Kate Winslet: die hebben we al héél lang niet meer zo goed weten acteren als hier.

Alle afleveringen van Mare Of Easttown zijn nu te bekijken via Streamz.

Meer
Lees meer...