Heb je je televisieabonnement nog wel nodig? Er staan genoeg (goedkopere) alternatieven klaar

Het zit zo ingebakken in onze cultuur dat we er ons amper vragen bij stellen, maar hebben we dat televisieabonnement nog wel echt nodig? Het internet biedt zoveel mogelijkheden dat digitale tv of kabel eigenlijk overbodig zijn geworden en je enkel nog maar geld kost. Met deze alternatieven kan je die digibox gewoon naar het containerpark brengen.

1. Sites van zenders

Wie de immense catalogus van Netflix ziet, vraagt zich meteen af waarom ie nog steeds geld betaalt voor digitale televisie. Het antwoord is voorspelbaar: de meeste mensen kijken nog graag naar Vlaamse televisie, of willen zeker de mogelijkheid hebben, en dan is digitale televisie de meest voor de hand liggende optie. Maar je kan ook genieten van televisie van eigen bodem zonder dat je daarvoor een televisieabonnement moet hebben.

Elke zender heeft zijn eigen site en biedt zijn programma’s daar vaak gratis aan. En vergis je niet, de meeste omroepen hebben zelfs liever dat je online kijkt. Vooral commerciële zenders hebben daar baat bij. Met steeds meer mensen die programma’s opnemen om ze later te bekijken en de reclame door te spoelen, verliezen de commerciële omroepen een hoop advertentie-inkomsten. Online kunnen ze het doorspoelen van reclame zelf aan banden leggen. Vaak moet je dan ook verplicht één of meerdere reclamespotjes uitkijken, meteen het enige kleine nadeel aan online kijken.

Ook sportfans moeten niet vrezen dat hun tv-abonnement opzeggen ook meteen betekent dat ze de Rode Duivels niet meer live aan het werk kunnen zien of de Champions League op café moeten bekijken. Sporza biedt via livestreams zowat alle sporten aan waar ze de rechten op hebben, zelfs ook die waar ze geen plaatsje voor vinden in hun programmatie. Ook Q2, die de rechten op de Champions League hebben, stellen voetbalfans niet teleur. Je kan Ronaldo en co gewoon legaal via een online livestream bewonderen.

VRT NU

2. Stievie

Als antwoord op die reclameproblemen lanceerde Medialaan onlangs Stievie, een app waarmee je zowat alle Vlaamse zenders kan bekijken voor 9,99 euro per maand. Naast de Medialaanzenders zitten dus ook Canvas, één, VIER en VIJF in het abonnement. Het perfecte alternatief voor digitale tv denk je dan. Maar er kwam al snel veel kritiek op de app, omdat je er voor die 9,99 euro wel (gepersonaliseerde) reclame moet bijnemen. Bovendien kan je, in tegenstelling tot bij streamingdiensten als Netflix, maar één stream tegelijk bekijken.

Ondanks de kritiek en de duidelijke minpunten, blijft Stievie wel een goed alternatief voor wie toch wil blijven genieten van Vlaamse zenders maar zijn digibox de deur uit wil. Het is ook goedkoper dan het standaard digitale tv-abonnement.

VMMA

3. Netflix

Het is dan wel goedkoper dan een standaard televisieabonnement, de grote kritiek op Stievie is dat het met 9,99 euro per maand nog redelijk duur is voor wat je krijgt: slechts één stream, geen HD en verplichte reclame. Voor wie een abonnement op Netflix heeft, is dat een beetje lachwekkend. Bij Netflix kan je, voor ongeveer dezelfde prijs, verschillende streams bekijken in HD en dat zonder reclame.

Daarnaast hebben ze een enorme bibliotheek aan topseries en kan je er natuurlijk ook als eerste eigen series zoals House of Cards, Orange Is the New Black, 13 Reasons Why en Stranger Things bekijken. Ook in Vlaanderen raakt Netflix steeds meer ingeburgerd. Al meer dan 600.000 Vlamingen beschikken over een abonnement op de streamingdienst. Enig minpunt is dat Netflix amper Vlaamse series aanbiedt. Wie toch zijn dosis Vlaamse programma’s wil, zal dus via een van de twee hierboven vernoemde mogelijkheden moeten gaan.

Naast Netflix heb je natuurlijk ook nog Amazon. Dat is met slechts 4 euro per maand zelfs nog goedkoper dan Netflix. Al kan Amazon natuurlijk niet concurreren met de immense catalogus van Netflix. Ze teren dan ook vooral op The Grand Tour, de opvolger van het immens populaire autoprogramma Top Gear.

Getty Images

4. YouTube

Heel veel programma’s zijn ook te bekijken op YouTube. Het is niet volledig duidelijk of je ook bij het bekijken van illegaal geüploade content op YouTube het ‘criminele’ pad opgaat. Je moet je dan alleszins wel haasten, want die filmpjes worden vaak al na een paar dagen verwijderd omwille van copyrightschendingen.

Maar er zijn ook officiële kanalen die hun afleveringen zelf aanbieden, zoals bijvoorbeeld Last Week Tonight zijn afleveringen integraal op hun YouTubekanaal beschikbaar maakt.

Voor wie een volledige aflevering van pakweg The Voice van Vlaanderen wat lang duurt, bieden dergelijke programma’s ook vaak kleine stukken, zoals individuele optredens, aan op hun YouTubekanalen. Zo kan je toch genieten van de hoogtepunten van een programma zonder daarvoor een uur voor de buis (of je computerscherm) te moeten zitten. En daarvoor heb je natuurlijk ook geen tv-abonnement nodig.

5. Duik de illegaliteit in

Oké, het mag niet, maar er is niemand die nog nooit een serie of programma illegaal heeft gedownload of gestreamd. Het is in Vlaanderen dan ook vaak de enige optie om vele Amerikaanse series te kunnen bekijken. Telenet werkt dan wel samen met HBO, en kon zo bijvoorbeeld Game of Thrones meteen na de Amerikaanse première aanbieden, en Netflix heeft velen uit dat illegale downloaden weggelokt, maar toch blijft het downloaden en streamen voor velen de standaardmanier om series te bekijken.

Streamingsites zoals Popcorn Time bieden zowat alle series aan die je je kan inbeelden, en dat uiteraard gratis. Tenzij je wordt gevat natuurlijk. Want dan zou je dat wel eens heel duur kunnen komen te staan. Een Vlaamse vader die enkele Disney-films voor zijn kinderen had gedownload, kreeg prompt een boete van 40.000 euro in de bus. De kans is heel klein, maar het is dus zeker niet onmogelijk dat je ooit eens zal moeten ‘boeten’ voor al die gedownloade content.

YouTube Last Week Tonight
Meer
door Redactie
Lees meer...