Heb je thuis nog Brits geld liggen? Dan MOET je deze week naar Londen gaan

Heb je thuis nog Brits geld liggen? Dan MOET je deze week naar Londen gaan

Wie thuis nog een voorraad Brits geld heeft, zal heel waarschijnlijk ook nog enkele oude munten van één pond hebben. Sinds enkele maanden is er een nieuwe munt in omloop en die zal vanaf 15 oktober de oude definitief vervangen. Daarna moeten winkels het geld niet meer aanvaarden, dus je hebt nog enkele dagen tijd om de munten uit te geven.

De munten zijn de voorbije maanden flink in waarde afgenomen, maar één pond is momenteel nog altijd iets meer waard dan 1,11 euro. Dus als je een excuus nodig hebt om eens een dagje te gaan shoppen in Londen, dan heb je een goede reden. Het oude muntstuk is rond, terwijl het nieuwe hoekig is met twaalf verschillende zijden. Het zou volgens de Britten het veiligste muntstuk ter wereld moeten zijn. De munt heeft zelfs een hologram gekregen, en zal veel lichter zijn dan de oude pond.

Betekent dit dat de oude munten over een week niks meer waard zijn? Niet helemaal, maar winkels zullen het geld wel mogen weigeren. In het Verenigd Koninkrijk kan je ze nadien wel nog inwisselen in de bank, maar The Royal Mint heeft liever dat het geld op een natuurlijke manier uit circulatie wordt genomen. Wie niet voor verrassingen wil staan, kan dus best niet te lang meer wachten met dat tripje over het Kanaal.

Getty

430 miljoen pond

Wat gaat er dan met al die oude munten van één pond gebeuren? Die zullen gebruikt worden om de nieuwe munten te maken. Sinds eind maart zijn de nieuwe munten in circulatie, en er zouden er zo’n anderhalf miljard worden gemaakt.

Lang niet alle munten zullen de weg terug naar de bank vinden. Go Compare Money schat dat er voor zeker 430 miljoen pond aan munten in spaarvarkens, handschoenkastjes en bokalen over het hele land zitten. En daar zitten de munten die zich in het buitenland bevinden dus nog niet bij.

Getty

Gesponsorde artikelen