Left Right
scrollTop top

Hebben ze eindelijk door in SeaWorld dat orkashows moeten stoppen, beginnen ze er in China mee


Hebben ze eindelijk door in SeaWorld dat orkashows moeten stoppen, beginnen ze er in China mee

China opent binnenkort 18 nieuwe marineparken waar shows zullen worden gegeven met orka’s en witte walvissen. Terwijl het Amerikaanse Sea World eindelijk wat lof begon te oogsten voor het stoppen met hun orkashows en kweekprogramma’s, doet China nu alle moeite van dierenactivisten teniet door dieren opnieuw als circusdier te laten opdraven.

Terwijl Sea World eindelijk heeft toegegeven aan de publieke druk en besloot om geen kweekprogramma’s meer te starten met orka’s, opent China nu zijn eerste kweekcentrum. Daarmee willen ze voldoen aan de stijgende vraag naar dieren- en themaparken, maar door de snel groeiende industrie zitten veel zoogdieren als sardientjes in een blik en is de waterkwaliteit van de tanks vaak twijfelachtig.

Er zijn momenteel al 44 themaparken in China en in de komende 2 jaar zullen er nog eens 18 parken openen. Dat is een ongeziene stijging van 20%. Het land had tot voor kort een gebrek aan eigen kweekprogramma’s voor zeezoogdieren, maar heeft nu een kweekcentrum geopend in het Chimelong Ocean Kingdom Park in Zhuhai.

In totaal zijn er negen walvissen gevangen voor het kweekcentrum. Vijf mannetjes en vier vrouwtjes die tussen de 5 en 13 jaar zijn, moeten volgens het park “helpen om het publiek bewust te maken van walvisbescherming, gerelateerde studies ontwikkelen en zorgen voor vooruitgang in het kweken van orka’s.” Het is onduidelijk of de walvissen zullen opdraven in entertainende shows.

Trainers in het water

Het lijkt er op dat China nu dezelfde fouten gaat maken als meerdere themaparken zoals Sea World jaren geleden al deed. Zo zwemmen de trainers in China bij de orka’s, iets wat na de dramatische dood van trainster Dawn Brancheau in 2010 serieus ter discussie staat. Zij werd tijdens een show door door orka Tilikum onder water getrokken voor het oog van het publiek. Sea World besliste na het ongeval om geen trainers meer in het water te laten bij de dieren, maar het lijkt alsof China zich daar weinig zorgen over maakt.

Naomi Rose, een wetenschapster gespecialiseerd in zeezoogdieren, bezocht recent een van de Chinese parken en zegt dat de Chinezen een enorm risico nemen met hun parken: “Vroeg of laat zal een trainer gewond raken of gedood worden. Dat is triestig, omdat het helemaal te vermijden is.”

Ze is verder bezorgd over de levensomstandigheden van de dieren. Zes dieren die nog te jong zijn om te paren, zitten samen in een kweektank en de orka’s hebben ook gele vlekken op hun kin, wat wijst op een huidinfectie.

Getty Images

Publiek maakt dolfijnen ziek

Hoewel nog niet vaststaat of de orka’s ooit zullen opdraven in een show, worden beloega’s wel al opgevoerd als entertainment voor het publiek. Ze dienen als surfplank voor de trainers en zwemmen aan hoge snelheid door het zwembad. Het publiek kan extra betalen om tuimelaars aan te raken, maar moet daarvoor niet eerst hun handen ontsmetten.

“Daardoor krijgen dolfijnen dus ook te maken met mensenziektes”, zegt Yuki Lui van de Hong Kong Dolphin Conservation Society. Ook op de tuimelaars zijn al vlekken te zien die wijzen op huidinfecties.

Getty Images

Wegwerpbare dieren

Volgens Mitchel Kalmanson, die de leveringen van zeezoogdieren in Chinese marineparken overziet, zien de Chinezen de zoogdieren als wegwerpbare koopwaar. “Ze denken dat ze gewoon meer dieren kunnen kopen als ze hen niet in leven kunnen houden.” Zo was er vorig jaar nog verontwaardiging wereldwijd toen foto’s rondgingen van “’s werelds triestigste ijsbeer“. Die ijsbeer zat in een Chinese shoppingcenter in Guangzhou in barre leefomstandigheden.

SeaWorld

Het is maar de vraag wat Sea World gaat doen. In de Verenigde Staten heeft het bedrijf grote klappen gekregen na de documentaire Blackfish, maar op de Chinese markt heeft dat weinig invloed. Door de recente financiële overeenkomst met de Chinese firma Zhonghong Group kan Sea World nieuwe licenties krijgen. Hoewel SeaWorld momenteel geen concrete plannen heeft om een eigen themapark te openen in China, is het de vraag of orka’s en zeezoogdieren opnieuw slachtoffer zullen worden van geldklopperij of niet.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…