Heineken ligt zwaar onder vuur door “extreem racistisch” reclamefilmpje

Heineken ligt zwaar onder vuur door “extreem racistisch” reclamefilmpje

Het Nederlandse biermerk Heineken ligt zwaar onder vuur in de Verenigde Staten. Een van hun nieuwe spotjes wordt namelijk bestempeld als “extreem racistisch”, onder andere door de Amerikaanse artiest Chance the Rapper. Volgens hem is het spotje met opzet racistisch omdat er door de heisa meer mensen bereikt zouden worden. 

Heineken krijgt het momenteel zwaar te verduren op sociale media. Dit is het gevolg van hun nieuwe campagne die ze enkele dagen geleden lanceerden. De spotjes voor de light-variant van het bier hebben als slogan namelijk “Lighter is better“, “lichter is beter” dus. Maar het is vooral de combinatie met de beelden die bij verschillende mensen in het verkeerde keelgat schiet.

“Sometimes lighter is better”

In het spotje zie je een ober die een flesje light bier doorschuift naar een meisje. Het flesje passeert verschillende mensen alvorens haar te bereiken.

Eerst gaat het langs een vrouw aan de bar, daarna langs een muzikant op een podium en een vrouw die voorbij wandelt. Niets verkeerd mee zou je denken. Ware het niet dat de drie mensen in kwestie allemaal zwart zijn en de slogan van het bier luidt: “Sometimes lighter is better“.

Verschillende mensen reageerden al geschokt op dit spotje en noemen het racistisch over de volledige lijn. Ook de populaire Amerikaanse artiest Chance The Rapper heeft zich nu gemoeid in het debat.

“Extreem racistisch”

Chance The Rapper tweette zijn ongenoegen over de advertentie. “De ‘sometimes lighter is better‘-reclame is extreem racistisch”, liet hij daar weten.

Maar hij gaf ook een verklaring waarom Heineken volgens hem bewust voor een racistische ondertoon heeft gezorgd in het spotje. “Volgens mij maken sommige bedrijven bewust gebruik van racistische advertenties, zodat ze meer views krijgen.”

Hij ziet er ook zelf de ironie van in. “Ik zou dus eigenlijk niet in de hand moeten werken door dit te posten.” Maar hij is toch enigszins in z’n opzet geslaagd, want de bewuste advertentie werd ondertussen verwijderd van YouTube. De gelijkaardige, doch iets minder racistische versies zijn nog wel te zien.

Wat vind jij? Racistisch of niet?

Gesponsorde artikelen