Het nieuwe coronavirus woedt nog steeds volop in ons land. Gelukkig houden de meeste mensen zich aan de voorschriften die zijn opgelegd sinds de lockdown is afgekondigd. Sommigen gaan nog verder en bedekken hun mond en neus met een sjaal als ze buiten komen. Maar helpt dat eigenlijk?
De richtlijnen in België om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn duidelijk. Sinds de lockdown bijna een week geleden van kracht is, wordt aan mensen gevraagd om enkel voor essentiële zaken uit hun huis te komen. Of zoals Maggie De Block het verwoordde: “Blijf in uw kot!”.
Wie symptomen heeft, moet zelfs volledig binnen blijven en zijn of haar dokter telefonisch contacteren als het te erg is. Daarnaast moet je zo vaak mogelijk je handen wassen, je gezicht niet aanraken, je neus snuiten met een papieren zakdoek die je daarna weggooit, hoesten in je elleboog en minstens 1,5 meter afstand bewaren van andere mensen.
Veel mensen gaan nog verder in hun poging om zich te beschermen. Op straat en in de supermarkt zie je veel mensen lopen met een sjaal voor hun mond (en neus). Op het eerste zicht lijkt het logisch, maar werkt het ook echt?
Nutteloos …
Over het algemeen worden mondmaskers niet aangeraden voor wie niet ziek is. Het nut ervan is heel beperkt als je je aan de andere voorzorgsmaatregelen houdt. Wie altijd anderhalve meter afstand houdt, heeft geen mondmasker of soortgelijke bescherming nodig.
Alleen als je voor je werk dichter bij mensen moet komen, kan een bescherming voor je mond en neus nut hebben. Maar dan moet het wel een goed aansluitend mondmasker zijn. “Zakdoeken, sjaals of andere kledingstukken hebben niet de barrières die nodig zijn om iemand te beschermen tegen het oplopen van virale ziektes”, legt een verpleegkundige uit aan de krant The Mercury Times.
… of toch niet helemaal …
Ook mensen die zelf ziek zijn of symptomen hebben, wordt aangeraden om een mondmasker te dragen. Maar ook bij hen heeft het enkel nut als het mondmasker nauw aansluit. Bovendien moeten zijn sowieso binnen blijven en in zelfquarantaine gaan.
Toch zijn er wel enkele beperkte voordelen aan een sjaal voor je gezicht houden. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je zo bewust bent van het feit dat je je gezicht niet mag aanraken, een automatisme dat anders moeilijk af te leren valt.
… maar pas op!
Juist dat brengt echter ook weer gevaren met zich mee. Want tijdens het aandoen en uitdoen van je sjaal is de kans niet onbestaande dat je juist wel, al dan niet per toeval, je gezicht aanraakt.
Wanneer mensen in de zorg een mondmasker dragen moeten ze dat aan- en afdoen volgens speciale voorschriften. Het mondmasker – of je sjaal – kan namelijk van buiten virusdeeltjes bevatten die anders op je handen of gezicht komen en je zo toch nog kunnen besmetten. Iedere keer als je je sjaal aanraakt, moet je dus eigenlijk ook grondig je handen wassen. Anders wordt het beperkte voordeel die je eruit haalt al snel eerder een nadeel.