Nieuwe, strengere maatregelen tegen coronavirus in België

coronavirus België
Isopix

Er gelden in ons land vanaf morgenmiddag 18 maart om 12 uur nieuwe, strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 tegen te gaan. Dat is vandaag beslist op de Nationale Veiligheidsraad door de premier, minister-presidenten van de deelregering en de bevoegde ministers. De maatregelen gelden tot en met 5 april.

Officieel wil de Belgische regering niet spreken van een lockdown, maar de beslissingen die zijn genomen in de strijd tegen het coronavirus liggen wel in de lijn van wat beslist is in onder andere Italië, Spanje en Frankrijk.

Geen contact buiten gezin

De eerdere maatregelen die genomen zijn door de overheid worden strenger. Mensen moeten thuisblijven om contact met iedereen buiten hun gezin te vermijden. Alleen voor essentiële zaken zoals eten kopen, naar het werk, de dokter, de apotheek, de post of de bank gaan mag je buiten komen.

Ook om te tanken mag je buiten komen als dat nodig is om een van de voorgaande zaken te doen. Sporten in de buitenlucht is wel toegestaan en wordt zelfs aangeraden op voorwaarde dat je het alleen doet of in het bijzijn van een familielid.

Niet-essentiële winkels gesloten

Zo zullen vanaf morgen alle niet-essentiële winkels verplicht gesloten blijven. Er wordt een uitzondering gemaakt voor voedingswinkels, supermarkten, apotheken en krantenwinkels. De toegang tot die winkels wordt gereguleerd zodat er niet te veel klanten binnen zitten. Nachtwinkels blijven open, maar moeten sluiten om 22 uur. Kappers mogen maar één klant per keer toelaten.

Ieder bedrijf moet werknemers de thuis laten werken als dat mogelijk is.

Situatie België

In totaal is in België het nieuwe coronavirus al bij 1.243 mensen vastgesteld. Omdat niet iedereen getest wordt, ligt het werkelijke aantal besmettingen heel wat hoger. 361 patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis waarvan 79 op de afdeling intensieve zorgen liggen. 10 Belgen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. 15 mensen zijn ondertussen ook al genezen.

Gesponsorde artikelen