Coronavirus: Frankrijk in lockdown, straks België ook?

Frankrijk gaat in lockdown door de uitbraak van het coronavirus en België wellicht straks ook.
EPA

Frankrijk gaat vanaf vandaag gedurende twee weken in lockdown om de verspreiding van het nieuwe coronavirus zoveel mogelijk te beperken. De Fransen mogen hun huis alleen nog verlaten voor noodzakelijke verplaatsingen zoals voor het inslaan van voedingswaren. Dat liet de Franse president Macron weten in een toespraak aan de Franse bevolking. Samenscholingen zijn ook verboden in Frankrijk. Er worden ook noodhospitalen opgebouwd. Het is dan ook zo goed als zeker dat er ook in België nog strengere coronamaatregelen aangekondigd zullen worden. Of ook hier een lockdown van kracht zal zijn, valt nog af te wachten, maar alles wijst erop.

Alle niet-noodzakelijke verplaatsingen zijn vanaf vanmiddag verboden in Frankrijk. Enkel het inslaan van voedsel is nog toegelaten. Wie absoluut op het werk moet zijn, mag zich ook nog verplaatsen. Dat meldt president Macron in een toespraak. “We zijn in oorlog”, zei de president.

Ook zijn samenscholingen vanaf vanmiddag strikt verboden in het land. De Franse overheid zet onder andere het leger en ongeveer 100.000 politieagenten in om te controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Overtreders riskeren boetes tot 135 euro.

Noodhospitalen en financiële tegemoetkomingen

EPA

Daarnaast bouwt de Franse regering noodhospitalen uit voorzorg om genoeg coronapatiënten te kunnen opvangen als dat nodig zal zijn. Bovendien werd de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen uitgesteld.

Ook kondigde Macron een aantal economische en financiële maatregelen aan om het bedrijfsleven en de gewone Fransman een hart onder de riem te steken. Zo maakt Macron een noodfonds van 300 miljard euro vrij voor bedrijven in financiële moeilijkheden. Frankrijk schort de huur en alle gas-, water- en elektriciteitsfacturen van bedrijven op, net als de gewone belastingen en socialezekerheidsbijdragen.

En in België?

Gisteren raakte bekend dat er in België in totaal al 1.058 mensen besmet zijn met het coronavirus en dat er in totaal al tien doden vielen. Sinds afgelopen weekend zijn in ons land de café’s en restaurants dicht. Er werd opgeroepen om zoveel mogelijk van thuis uit te werken en gisteren werden ook de buitenspeeltuinen in ons land hermetisch afgesloten. Een aantal niet-essentiële winkels zijn echter nog open en mensen mogen hun huis nog verlaten in kleine groep.

Ondertussen wordt de roep naar strengere maatregelen steeds groter. Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever deed gisteravond op VTM Nieuws een oproep aan de regering om minstens een samenscholingsverbod én een avondklok vanaf 22 uur op te leggen aan de bevolking.

Viroloog Marc Van Ranst, die de federale regering adviseert in verband met het coronavirus, zei tijdens diezelfde uitzending dat het al dan niet invoeren van een lockdown van “heel veel factoren” afhangt.

Daarbij voegde hij ook toe dat “wanneer het in Frankrijk regent, het in Franstalig België druppelt”. Die uitspraak deed hij voordat de lockdown bij onze zuiderburen aangekondigd werd. Alles wijst er dus op dat de federale overheid België in de komende uren of dagen in lockdown zal plaatsen.

Gesponsorde artikelen